Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γιατί είναι απίθανο να μπει ξανά η Ελλάδα σε lockdown και το δεύτερο κύμα κορονοϊού



Έχει ελαττωθεί πολύ το ιικό φορτίο του, υπάρχουν τμήματα Covid-19 σε νοσοκομεία που κλείνουν όπως τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος,καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό, μιλώντας το στην ΕΡΤ1. Ο καθηγητής προσέθεσε ότι η φάση άρσης των μέτρων είναι μια δύσκολη διαδικασία και πως όλα γίνονται με μεγάλη προσοχή, μικρή ανησυχία και πολλή επιτήρηση.

Ερωτηθείς για τον τουρισμό, ο κ. Γώγος έκανε λόγο για «μεγάλο στοίχημα» επισημαίνοντας ότι «όλα θα γίνουν προσεκτικά και σταδιακά, ξεκινώντας από χώρες με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Είδατε ότι δεν είχαμε εισαγόμενα κρούσματα τον τελευταίο καιρό.»

Σε ό,τι αφορά τα τεστ σε τουρίστες ο καθηγητής άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κλείσει το ζήτημα:

«Γίνεται μια προσπάθεια να δούμε μήπως γίνονται δειγματοληπτικά τεστ κορωνοϊού σε επισκέπτες που έρχονται από πιο επικίνδυνες περιοχές. Θα εμπλακεί ο ΕΟΔΥ σε αυτό. Πιθανώς να γίνονται στην είσοδο (σ.σ. στα αεροδρόμια) με τη μέθοδο του πολλαπλού αριθμού τεστ για κάθε αποστολή. Ετσι θα ανιχνεύουμε αν αυτοί που ήρθαν είχαν κάποια κρούσματα.»

Γιατί είναι απίθανο να μπει ξανά η Ελλάδα σε lockdown

Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη γρήγορη ανίχνευση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. «Πού θα μείνουν, πού θα πάνε, σε ποια ξενοδοχεία έχουν κράτηση, με ποιους έρχονται σε επαφή. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που θα “πιάνει” τη διαδρομή από το αεροδρόμιο ως το ξενοδοχείο. Εχουμε 1,5 μήνα μέχρι να ανοίξουν τα μεγάλα γκρουπ. Θα οργανωθούμε σωστά, έχουμε καιρό» τόνισε.

Σε ερώτηση για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού ο κ. Γώγος σχολίασε: «Υπάρχουν πιθανότητες να συνεχιστεί η καλή πορεία, αλλά είναι μικρές. Αυτοί οι ιοί επαναλαμβάνουν 2, 3 ή 4 κύματα μέχρι να αρχίσει να ελαττώνεται η επίπτωση στην κοινότητα. Δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν αναπτύσσεται πολύ καλή ανοσία. Και ο ιός, όπως βλέπετε, εξακολουθεί να κυκλοφορεί».

Δεύτερο κύμα

Για την Ελλάδα, τόνισε, το δεύτερο κύμα κορονοϊού «αναμένεται στα τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη. Ομως είναι δύσκολο να μπει ξανά σε lockdown η χώρα. Εχουμε ακόμη καλά χαρακτηριστικά. Μην ξεχνάτε ότι ένας από τους βασικούς λόγους του lockdown ήταν ότι δεν ήμασταν έτοιμοι υγειονομικά. Πλέον είμαστε σε καλύτερη θέση, ο κόσμος έχει εκπαιδευτεί, η διασπορά θα είναι μικρότερη. Θεωρώ απίθανο να μπούμε σε lockdown. Για να ληφθούν αυστηρά μέτρα, ναι, υπάρχει πιθανότητα. Μη ξεχνάτε όμως ότι ελπίζουμε και στο εμβόλιο» ανέφερε καταλήγοντας.

Η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά τις πρώτες ημέρες άρσης βασικών μέτρων.

Ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας χθες ανακοίνωσε μόλις τρία νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού , με το σύνολο των ασθενών Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 2.853 πολίτες. Από αυτούς 55% είναι άνδρες, ενώ 612 κρούσματα κορωνοϊού σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.436 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κορωνοϊό δημοσιοποιήσε και ο ΕΟΔΥ. Στην επιδημιολογική έκθεση παρατίθενται, μεταξύ άλλων, ποιες ηλικίες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερη κίνδυνο για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο, ο χάρτης περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα και η καμπύλη κρουσμάτων κορωνοϊού για την Ελλάδα.