Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Για λόγους υγείας σβήνουνται τα χρέη μας από την εφορία



«Παράθυρο» για απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις βεβαιωμένων οφειλών οι οποίες έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εισπρακτέων μέχρι και τις 31-12-2013 ανοίγει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία κάνει αποδεκτή Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η γνωμοδότηση αφορά απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις για οφειλές οι οποίες έμειναν απλήρωτες για λόγους ανωτέρας βίας και ορίζει ότι:
 
- είναι δυνατή η χορήγηση απαλλαγής, κατά τις διατάξεις του αρθ. 6 του ΚΕΔΕ, όπως ισχύει από 01.01.2014, για οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων μέχρι και την 31-12-2013, από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον συνέτρεξε κατά την κρίση της Διοίκησης, λόγος ανωτέρας βίας.

Αν και δεν αναφέρονται, ως τέτοιοι λόγοι «ανωτέρας βίας» που η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να εξετάζει αφορούν πχ έκτακτα προβλήματα υγείας ή θάνατο, εισαγωγή σε νοσοκομεία, τεχνικά ή καιρικά προβλήματα κλπ.
 
- η έλλειψη γνώσης της οφειλής που οφείλεται καθαρά σε υποκειμενική συμπεριφορά των οργάνων του Δημοσίου ή του οφειλέτη (παράδειγμα, μη αποστολή της ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη ή ελάχιστη, έστω, αμέλεια αυτού), δεν αναγνωρίζεται ως λόγος για την απαλλαγή από τους τόκους και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής
 
- αντιθέτως, η μη γνώση της οφειλής, συνιστά λόγο απαλλαγής κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., εφόσον οφείλεται σε ανυπαίτιο, έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο δεν ήταν δυνατό να προληφθεί ή να αποτραπεί ούτε με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης (ανωτέρα βία), εξαιτίας του οποίου δεν πληρώθηκε εμπρόθεσμα η οφειλή.

Επομένως, εφόσον ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει ότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή της οφειλής έχει ως αιτία την έλλειψη της γνώσης της, η οποία οφείλεται σε περιστατικό ανωτέρας βίας, επιτρέπεται η χορήγηση της ως άνω απαλλαγής.