Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 -

Γεροβασίλη: Στόχος η δίκαιη ανάπτυξη με ισότιμη συμμετοχή των απομακρυσμένων περιοχών



"Η παραγωγική, κοινωνική και πολιτιστική ανασυγκρότηση, αποτελεί εθνική ανάγκη", επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά τον χαιρετισμό της, στο 8ο συνέδριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας με θέμα, "η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών όγκων και των γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών", οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το απόγευμα. στο Μέτσοβο.

Μάλιστα επισήμανε πως ο σχεδιασμός της ανασυγκρότησης, πρέπει να γίνει με μέριμνα για τις ιδιαιτερότητες των ορεινών και απομονωμένων περιοχών. Η κυβερνητικής εκπρόσωπος χαρακτήρισε πολύτιμη, τη συνεισφορά του Πολυτεχνείου στην αξιοποίηση των ορεινών περιοχών, ενώ για το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα, "Περιβάλλον και Ανάπτυξη", είπε ότι είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό που ασχολείται συστηματικά με την ορεινή Ελλάδα, η οποία αποτελεί το 70% της Ελληνικής επικράτειας.

Η κ. Γεροβασίλη αφού έκανε αναφορά στα προβλήματα των απομακρυσμένων περιοχών, στην εγκατάλειψη των χωριών, στην απαξίωση του πρωτογενούς τομές ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στην αύξηση του κόστους διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές, πρόσθεσε : "Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί στα χρόνια προβλήματα της ελληνικής ορεινής περιφέρειας και τόνισε ακόμη περισσότερο τις αδυναμίες της Πολιτείας. Ανέδειξε την παραδοσιακή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας και τα τραγικά αποτελέσματα που είχε η αποσπασματική στήριξη δράσεων και η στήριξη ημετέρων, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό".

Παράλληλα, στηλίτευσε τις πολιτικές των περασμένων κυβερνήσεων, στο ζήτημα. "Οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να θωρακίσουν τις ορεινές περιοχές από τα επιπρόσθετα προβλήματα που προκαλούσε η ακολουθούμενη πολιτική. Αντίθετα, τις απογύμνωσαν ακόμη περισσότερο, από βασικές παροχές. Έκλεισαν σχολεία και μονάδες υγείας. Προκάλεσαν σοβαρά κενά στο έμψυχο δυναμικό. Τα παχιά λόγια για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, ξεφούσκωναν μετά από λίγους μήνες. Οι κάτοικοι απέμειναν με τα κουφάρια μεγάλων έργων και εγκαταλελειμμένες ή στα όρια της επιβίωσης μονάδες παραγωγής", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε η κ. Γεροβασίλη, είναι πολυάριθμες οι προϋποθέσεις , ενώ αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει η κυβέρνηση και τα οποία, δείχνουν την στόχευση της, στην κατεύθυνση αυτή, όπως, η αποστολή δασκάλων σε απομακρυσμένες περιοχές. Ως Αρτινή, όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, από τη μακρόχρονη επαγγελματική και πολιτική της δραστηριότητα, γνωρίζει πόσο σύνθετο είναι το ζήτημα των ορεινών και απομονωμένων περιοχών. Μάλιστα τόνισε, πως ήταν απαραίτητο, να ξεκολλήσουν έργα υποδομής και υποχρέωση του Κράτους προς τους κατοίκους της ορεινής Ηπείρου. Ειδικότερα, έκανε αναφορές, στο σημαντικό έργο της επανεκκίνησης της κατασκευής της Ιονίας Οδού, η οποία αναμένεται να παραδοθεί ως το τέλος του έτους, στην νέα ορθολογική οριοθέτηση και αξιοποίηση των βοσκοτόπων, που οδήγησε στο διπλασιασμό τους και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, ανακοίνωσε πως "αυτές τις ημέρες, ολοκληρώνεται και η οριοθέτηση και ο χαρακτηρισμός, ως "Περιφερειακό Πάρκο", της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας", μία υποχρέωση που καθυστερούσε 15 χρόνια. Τα οφέλη, όπως είπε, για το περιβάλλον, τον τουρισμό, ακόμη και την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, θα είναι πολλαπλά. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, συνέχισε λέγοντας ότι μετά από τρία χρόνια, άρχισε και η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους που προβλέπεται για τους κατοίκους 15 χωριών της Ηπείρου, όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ την ερχόμενη χρονιά, αρχής γενόμενης από τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα, η Ήπειρος, εντάσσεται στο δίκτυο Φυσικού Αερίου. Στην συνέχεια, δεν παρέλειψε να κάνει και ειδική αναφορά, στην αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.

"Οφείλω να παραθέσω και ένα παράδειγμα, όπου η τεχνολογία συναντά τον πολιτισμό και την παράδοση. Αναφέρομαι στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, η αποκατάστασή του μπήκε στην τελική ευθεία. Χάρη και στην πολύτιμη συνεισφορά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και μάλιστα, με αξιοποίηση των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής. Γεγονός που θα αναζωογονήσει τις πατροπαράδοτες τεχνικές στη χρήση της πέτρας".
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αποφασιστικές αλλαγές, να μην επωφελούνται λίγοι και ισχυροί με πρόσβαση στα κέντρα εξουσία, να μην ξαναγίνουν σπατάλες σε πολυδάπανα έργα, χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και έξω από τις ανάγκες του κάθε τόπου. Στόχος της κυβέρνησης, επισήμανε είναι, να ανακοπεί η ερήμωση των ορεινών περιοχών, να επιστρέψουν οι επιστήμονες που αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό τα περασμένα χρόνια.

Γι αυτό το λόγο, ενισχύονται νέες μορφές κοινωνικής οικονομίας, τα συνεργατικά μοντέλα και οι ομάδες παραγωγών, τα οποία αποτελούν ιδανικά μοντέλα για ορεινούς και αποκομμένους τόπους. Επίσης, ανέφερε ότι, ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ, γίνεται με γνώμονα τη στήριξη των τοπικών μικρών και μεσαίων παραγωγών ,ενώ παρέχονται οργανωμένες ειδικές υπηρεσίες για την ισότιμη συμμετοχή ορεινών και νησιωτικών δήμων, έτσι, ώστε εκεί που απουσιάζουν κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία, δίνεται πλέον η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Απευθυνόμενη στους συνέδρους, η κυβερνητική εκπρόσωπος τους κάλεσε ως συμβούλους της Πολιτείας, στην εθνική προσπάθεια, με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη και την ισότιμη συμμετοχή των πιο απομακρυσμένων και λιγότερο προνομιούχων περιοχών.

Επίσης είπε, ότι περιμένει με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα αυτού του πολύ σημαντικού συνέδριου, που γίνεται στο Μέτσοβο και ότι, υπάρχει προσδοκία για την μελλοντική ενίσχυση της συνεργασίας.