Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πώς η Τουρκία πιέζει γεωδυναμικά την Ελλάδα..



Η Τουρκία δεν μας πιέζει μόνο γεωπολιτικά, αλλά απ΄΄ότι φαίνεται και… γεωδυναμικά

Αυτό εξηγεί σε ανάρτησή του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Facebook με αφορμή τον φονικό σεισμό στην Τουρκία που κόστισε την ζωή σε 35 ανθρώπους, προκαλώντας και ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο σεισμολόγος λοιπόν παραθέτει στην ανάρτησή του μία σειρά από επιχειρήματα που εξηγούν πως οι σεισμοί στην Ανατολία και εκείνοι στον Ελλαδικό χώρο με κάποιο τρόπο εν τέλει συνδέονται.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Η ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΣΚΕΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΑ
«Εμείς οι τούρκοι δε σας πιέζουμε μόνο γεωπολιτικά αλλά και γεωδυναμικά», είχε πει ευφυώς πριν χρόνια σε επιστημονικό συνέδριο πολύ γνωστός (σε μας) τούρκος καθηγητής γεωλογίας. Να, λοιπόν, πως μας πιέζει γεωδυναμικά η λιθοσφαιρική μικροπλάκα της Ανατολίας. (1) Η Ανατολία συμπιέζεται από την Αραβική πλάκα από νότο και από την πλάκα της Ευρασίας από βορρά, (2) η Ανατολία αναγκάζεται και «γλυστρά» προς τα δυτικά σαν σφήνα κατά μήκος των ρηγμάτων της Βόρειας και της Ανατολικής Ανατολίας (όπου έγινε ο τελευταίος σεισμός), (3) τελικά η προς τα δυτικά μετακίνηση συμπιέζει συνεχώς τον Ελλαδικό χώρο. Ο χάρτης ρηγμάτων είναι από επιστημονική δημοσίευση (1992) του αείμνηστου, εξαίρετου τούρκου γεωλόγου Α. Barka

.