Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 -

Γεραπετρίτης – Β. Μακεδονία: Μη αποδεκτή η ενταξιακή πορεία χωρίς πλήρη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των ΠρεσπώνΑυστηρό μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία, έστειλε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, από το Λουξεμβούργο όπου συμμετέχει στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ,  στηλιτεύοντας την απόφαση της ηγεσίας της χώρας, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική της ονομασία.

«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» τονίζει ο κ. Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας ότι: «είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή», η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, χωρίς την πλήρη συμμόρφωση «προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μη αποδεκτή

Αναλυτικά, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει:

«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, προβλέπει «την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό»

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους.

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν, από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 μέχρι και σήμερα, η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων.

Η πορεία, ωστόσο, προς την ευρωπαϊκή ένταξη χωρίς την πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή».