Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Γεραπετρίτης: Αν απαιτηθεί θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας



Tι δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για τα σχολεία και την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική

Στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως εάν ποτέ απαιτηθεί να ληφθούν νέα μέτρα, αυτό θα γίνει, ακόμη και στην περίπτωση των σχολείων, τα οποία και κανονικά είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. «Η Ελλάδα έχει επιδείξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα, η κοινωνία απεδείχθη πολύ πιο ώριμη από εκείνο που ο καθένας θα περίμενε», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Η Αττική είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, νομίζω δεν έχει φθάσει ακόμη στο όριο του συναγερμού, αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλη η κλίμακα από την άποψη του πληθυσμού και επειδή οι νοσοκομειακές δομές είναι πεπερασμένες, για τον λόγο αυτό πρέπει να έχουμε μια επιφύλαξη παραπάνω, έτσι ώστε πάντοτε να δρούμε προληπτικά», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τι είπε για τα σχολεία

Για τα σχολεία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρόκειται να λειτουργήσει τη Δευτέρα, αν χρειαστεί να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις εκεί, αυτές θα γίνουν». «Εάν η Αττική "μπει" στις επιδημιολογικά επιτηρούμενες περιοχές, δηλαδή στις "κόκκινες" και το δεύτερο να δούμε ποιοι κανόνες θα εφαρμοσθούν στις περιοχές αυτές. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα στην επιτροπή των υγειονομικών να κάνει κάποιες επιμέρους διορθώσεις στους κανόνες, έτσι ώστε να καθίστανται πιο λειτουργικοί», δήλωσε μιλώντας στο Mega.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις σε κράτη της Ευρώπης, σημείωσε εμφατικά ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα, η κοινωνία απεδείχθη πολύ πιο ώριμη από εκείνο που ο καθένας θα περίμενε. Η ίδια η κοινωνία είναι εκείνη στην οποία πρέπει πρώτα από όλα να πιστωθεί η όποια επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα γενικότερο κύμα αντίδρασης, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει», ανέφερε ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης, εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα του ότι «σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις».

 

 

Τι δήλωσε για τις πορείες

Για το θέμα των πορειών και της χθεσινής κινητοποίησης, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε τη «διάθεση της κυβέρνησης, που δεν είναι να επιβάλει μέτρα καταστολής, αλλά να διαφυλάξει πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία -και αυτό θα πράξουμε». Είναι, βεβαίως, «ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα που θα πρέπει πάντα να σταθμίζεται», εν τούτοις «θα υπάρξουν οι όποιες προβλεπόμενες κυρώσεις, όταν θα υπάρχει υπέρβαση του μέτρου, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη».

Προδιάθεση της κυβέρνησης εξάλλου είναι «να μη δημιουργούμε κοινωνική ένταση με παράπλευρες σοβαρές συνέπειες. Εκείνοι οι οποίοι σήμερα βγαίνουν στους δρόμους, εξωθούν με τη δική τους ρητορική να γίνονται αυτού του τύπου οι συγκεντρώσεις, δεν νομιμοποιούνται να διαμαρτυρηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο για την τυχόν έξαρση», διεμήνυσε. Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία ειδικότερα, παρατήρησε ότι υποστήριξε σαφώς την κινητοποίηση, επιπλέον στελέχη του συμμετείχαν σε αυτήν. «Οι πολίτες θα αξιολογήσουν αν είναι πράξη ευθύνης υπό τις δεδομένες υγειονομικές συνθήκες ή όχι», έκλεισε τη σχετική αναφορά.

Κλείνοντας την αναφορά του στον πόλεμο κατά της πανδημίας του κορονοϊού, επανέλαβε την κυβερνητική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία «κάθε Παρασκευή η υγειονομική επιτροπή εισηγείται τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να ληφθούν για την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση λαμβάνει τις εισηγήσεις αυτές, τις αξιολογεί και τις μετατρέπει σε ρυθμιστικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να έλθει και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο, το οποίο να διαφοροποιείται κατά τι από την υγειονομική επιτροπή, η δική μας προδιάθεση είναι πάντοτε να ακούμε τους ειδικούς». Και μάλιστα, επισήμανε ότι «ορισμένες φορές κατά το παρελθόν η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει ένα βήμα πιο αυστηρά σε ό,τι αφορά το κομμάτι των μέτρων σε σχέση με το τι είχε εισηγηθεί η επιτροπή ποτέ όμως ηπιότερα. Αν η υγειονομική επιτροπή εισηγηθεί σήμερα κάτι, σας διαβεβαιώνω ότι η κυβέρνηση θα το υιοθετήσει και ίσως πάει ένα βήμα πιο αυστηρά».