Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γεννηματά: Έχουν αντιληφθεί λάθος την έννοια της συνεννόησης



«Δεν αναλάβαμε καμία υποχρέωση να ψηφίζουμε 'σώνει και καλά' εφαρμοστικούς νόμους που θα διαπραγματεύεται και θα καταρτίζει μόνη της η κυβέρνηση» ξεκαθαρίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τα περί συνεννόησης.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εξηγεί: «Προτείναμε από τότε τα συγκεκριμένα θέματα του νέου Μνημονίου που πρέπει να αναθεωρηθούν και να βελτιωθούν με διακομματική και εθνική συνεννόηση. 

» Αν ο κ. Τσίπρας κατανοεί την εθνική συνεννόηση ως μια υποχρέωση της αντιπολίτευσης να αποτελεί παρακολούθημα και ουρά της κυβερνητικής πολιτικής, λυπάμαι, αλλά τότε κάτι έχει αντιληφθεί λάθος στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.»

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα αντέξει, με δεδομένες τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν προσεχώς, η κ. Γεννηματά απάντα: 

«Δεν μπορώ να ξέρω αν και πόσο θα αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών τους επόμενους μήνες. Εκείνο που γνωρίζω είναι πως δεν μπορούν πλέον να αντέξουν άλλο η χώρα και ο ελληνικός λαός. Ο τόπος δεν μπορεί να ζει συνεχώς στο χείλος του γκρεμού, υπό τον φόβο μιας πλήρους οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής.

» Όμως φοβάμαι ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Ο κ. Τσίπρας, αντί να κυβερνά, αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και ανακαλύπτει συνεχώς εχθρούς. Προ των αδιεξόδων της κυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας άρχισε πάλι τις τελευταίες ημέρες τις 'ηρωικές' αντιπαραθέσεις εσωτερικής κατανάλωσης με τους δανειστές. Ας ελπίσουμε πως δεν θα ξαναζήσουμε εφιαλτικές στιγμές, ούτε τα αποτελέσματα της προηγούμενης 'περήφανης' διαπραγμάτευσης Τσίπρα - Βαρουφάκη.»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τη θέση της για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, με ένα κοινό προοδευτικό πρόγραμμα και σχέδιο.

«Αυτή πιστεύουμε πως είναι η μόνη λύση για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας που έρχεται και επανέρχεται κάθε τόσο, μετά την ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβερνητική εξουσία, αυτή τη φορά μόνο τρεις μήνες μετά τη νέα κυβέρνησή τους».