Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γάλλος φιλόσοφος Bernars Anri Levy: «Οι εικόνες της Μόριας με στοιχειώνουν»



Μετά από δύο μήνες ο γνωστός φιλέλληνας φιλόσοφος Bernars Anri Levy επέστρεψε στη Λέσβο.

«Οι εικόνες που είδα στη Μόρια με στοίχειωναν», εξομολογήθηκε. «Πουθενά στον κόσμο οι πρόσφυγες δεν ζουν σε τόσο άθλιες συνθήκες. Σε χώρες του τρίτου κόσμου που υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι καλύτερες. Η τραγωδία της Μόριας, δεν είναι θέμα της Λέσβου, δεν είναι θέμα της Ελλάδας, είναι θέμα της Ευρώπης».

Ο Bernard-Henri Lévy επισκέφτηκε το ΚΥΤ της Μόριας έπειτα από άδεια του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής. Θέλησε να επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις του Καρά Τεπέ, όμως ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δεν του έδωσε την σχετική άδεια.

δφΣτο καταυλισμό της Μόριας ο Γάλλος φιλόσοφος μίλησε με πρόσφυγες, άκουσε τις δυσκολίες της ζωής τους στα μέτωπα του πολέμου, τη διαδρομή τους προς την προσφυγιά και τις καθημερινές δοκιμασίες στον καταυλισμό της Μόριας. Άνθρωποι ξεχασμένοι, πεταμένοι ανάμεσα σε σκουπίδια, όμηροι της διεθνούς συγκυρίας, εγκλωβισμένοι που δεν μπορούν να κάνουν ούτε μπρος, ούτε πίσω.

Ο Γάλλος φιλόσοφος πρόκειται να γράψει για το προσφυγικό με επίκεντρο τον καταυλισμό της Μόριας, σε τέσσερις μεγάλες έγκυρες εφημερίδες: Στην Ισπανική EL PAIS, την Γαλλική Paris Match, την Αμερικανική Wall Street Journal και την Ιταλική Republika, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και να συμβάλει με τον τρόπο του στην εκκένωση του νησιού.

 Κατά την παραμονή του στο ΚΥΤ μοίρασε σκευάσματα παρακεταμόλης, ιατρικές μάσκες και μολύβια για τα πιτσιρίκια, που η τρυφερή τους ηλικία σημαδεύεται από την παραμονή τους στις παράγκες του ελαιώνα της Μόριας. Συναντήθηκε με μέλη της Συνύπαρξης και την μπάντα Rad Music και απόλαυσε τη μουσική τους.

Πηγη: lesvosnews