Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Φτιάχνουν νέους καταυλισμούς για πρόσφυγες – Ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη



Ασφυκτική είναι η κατάσταση που έχει προκληθεί στη χώρα μας από τους απανωτούς περιορισμούς που θέσανε οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου στην υποδοχή προσφύγων, αλλά και το νέο «φιλτράρισμα» που επέβαλε η κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία πλέον δέχεται άτομα προερχόμενα μονάχα από εμπόλεμες πόλεις της Συρίας.

Το Κυβερνητικό Συντονιστικό Όργανο για το προσφυγικό ανακοίνωσε το βράδυ πως θα κατασκευάσει νέους χώρους φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών συνολικής χωρητικότητας 17.400 θέσεων, στη Μαλακάσα, στις Αφίδνες, στον Άγιο Ανδρέα, στονΕλαιώνα, στη Δράμα, στις Θερμοπύλες, σε τέσσερα σημεία σε Ήπειρο και Θεσσαλία, όπως επίσης στο Λιτόχωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην ηπειρωτική χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκονται 33.320 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που η χωρητικότητατων υφιστάμενων δομών φιλοξενίας ανέρχεται σε 16.530 θέσεις.

Νέοι περιορισμοί από τα Σκόπια

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που επικαλείται ελληνικές αστυνομικές πηγές, οι αρχές της ΠΓΔΜ πλέον θα δέχονται ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες στη Συρία. Για παράδειγμα, ένας πρόσφυγας από το Χαλέπι – που βρίσκεται υπό πολιορκία- θα μπορεί να περνάει την ουδέτερη ζώνη.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων πως οι αυστηροί αυτοί περιορισμοί είναι η πιο πρόσφατη κίνηση των Σκοπιανών, στην προσπάθειά τους να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις ροές των προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα τους.

Η διέλευση των προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια έχει ήδη μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Κάποιες ημέρες, μάλιστα, δεν πέρασε ούτε ένας άνθρωπος τα σύνορα, ενώ από τις 6 του πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 6 το πρωί της Κυριακήςδιέσχισαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα 240 άτομα, από τα συνολικά 13.000 άτομα που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Όλα αυτά την ώρα που οι συνθήκες στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί δίπλα στην ουδέτερη ζώνη είναι τραγικές. Μετά από το SOS που εξέπεμπαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», προωθείται μέσω του ΕΚΕΠΥ και της 4ης ΥΠΕ η πλήρης κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή της Ειδομένης, με ευθύνη του συντονιστή του υπουργείου Υγείας για το Προσφυγικό, Γ.Γ του υπουργείου, Γιάννη Μπασκόζου. Εκτιμάται ότι η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016.

Είναι τόσο ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη, που σήμερα στήθηκε νέος πρόχειρος καταυλισμός ανάμεσα στα κτίρια, στην πλατφόρμα και στις γραμμές του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα​ που έκανε λόγο για εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο γεγονός, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να διέλθουν από την χώρα 850.000 πρόσφυγες «και ευρύτερα στην κοινωνία κανείς δεν πήρε είδηση».

Επανέλαβε ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό», προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε «πολύ προσωρινές», όπως μετ΄επιτάσεως τόνισε, εγκαταστάσεις.

«Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα» είπε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι μετά την συγκέντρωσή τους θα «δούμε την διανομή τους», επισημαίνοντας οτι «στην αρχή μιας κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο πρόβλημα».

Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα ο κρατικός μηχανισμός είχε «μάθει αλλιώς, στην αποτροπή και τον εγκλεισμό, ενώ τώρα λειτουργεί αλλιώς».

Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε ότι οι εκεί πρόσφυγες πρέπει να πεισθούν πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός, προσθέτοντας ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική φροντίδα και τροφή, ενώ «θέλουμε να κατεβούν προς τα κάτω». Ο κ. Μουζάλας είπε ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρεπείς συνθήκες.