Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Φωτιά στη Σταμάτα: «Σηκώθηκε» το πυροσβεστικό Beriev-200 για την κατάσβεση



Στη μάχη με τις φλόγες στη Σταμάτα και τις γύρω περιοχές έχει ριχτεί από την πρώτη στιγμή και το ρωσικό θηρίο, το Beriev-200.

Για ακόμα μία φορά το ρωσικό θηρίο, Beriev-200, συμμετέχει στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Σταμάτα που άρχισε το μεσημέρι απειλώντας διαρκώς δεκάδες σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εικόνες από τις ρίψεις και ο όγκος νερού που κουβαλάει αποδεικνύουν τη σημαντική συμβολή του, τόσο στις δραματικές στιγμές στην πυρκαγιά της Σταμάτας, αλλά και τις προηγούμενες επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει, αφού ήρθε στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου.

Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Βαθρακογιάννης, το ρωσικό θηρίο άρχισε να επιχειρεί.

Το Beriev-200 σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει συμμετάσχει για την κατάσβεση πυρκαγιών όπως, στη Σάμο, στα Στείρα Εύβοιας, στο Γραμματικό, στη νότια Κρήτη, στην Αλεξανδρούπολη και στο δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, το Beriev είναι «πολύ δυνατό επιχειρησιακά, δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα» ενώ όπως τόνισε «δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούμε το "θηρίο"» προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Το ρωσικό αεροσκάφος είναι αμφίβιο και έχει πολλαπλούς ρόλους, ωστόσο, χρησιμοποιείται κυρίως σε πυρόσβεση. Έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στις αντιπυρικές μάχες στη Ρωσία, είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 12 τόνους ύδατος και να ρίχνει συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα.

Αθήνα και Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία που υποστηρίχθηκε από το γραφείο της Κρατικής Εταιρείας Rostech στην Ελλάδα.