Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Φλώρος: Κίνδυνος ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες από τις τουρκικές υπερπτήσεις



Μήνυμα στην Τουρκία αλλά και τις ΗΠΑ ότι οι συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα» με απρόβλεπτες συνέπειες έστειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνόδευσε σήμερα τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο σε στις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα της Κρήτης.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ με την ευκαιρία της επίσκεψης αντιπροσωπείας Αμερικανών Γερουσιαστών με επικεφαλής τον Σαλούντ Καρμπαχάλ.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μαζί με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές, ενημερώθηκαν από τον διοικητή του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) για την αποστολή και τη λειτουργία του Συμμαχικού πολυεθνικού και διακλαδικού κέντρου εκπαιδεύσεως που λειτουργεί στην Κρήτη.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Επεσήμανε την εν γένει τουρκική αναθεωρητική στάση και προκλητικότητα – η οποία, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, εκδηλώνεται με εκτέλεση υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – που αφενός προκαλούν δυσμενείς εντυπώσεις για την συνοχή της Συμμαχίας και αφετέρου αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος που εφόσον συμβεί, ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Υπογράμμισε, δε, την προοπτική και τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής της Εφαρμοστικής Διευθέτησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και της αυξανόμενης συχνότητας και διάρκειας κοινών δράσεων, συνεργασιών και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.