Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Εύβοια: Τεράστια η οικολογική καταστροφή



Παντού μαύρο. Παντού καμένο. Το δάσος που κάποτε ήταν καταφύγιο άγριας ζωής, τώρα είναι κρανίου τόπος. Είναι ό,τι άφησε πίσω της η φωτιά στην Εύβοια, που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο αν και η εικόνα είναι καλύτερη σήμερα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι πυκνοί καπνοί κάνουν δύσκολες τις ρίψεις νερού.

Το φως της μέρας και ενώ μαίνεται για δεύτερο 24ωρο η μεγάλη φωτιά, αποκαλύπτει τη θλιβερή εικόνα. Μια εικόνα που προκαλεί θλίψη για τον παράδεισο που χάθηκε.

Στην κεντρική Εύβοια, η περιοχή ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, μια μοναδική πευκόφυτη περιοχή Natura, έχει γίνει στάχτη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 25.000 στρέμματα δάσους, όπως είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

«Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για μια περιοχή Natura τον «πνεύμονα» της Εύβοιας» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Και είναι μια τρομακτική οικολογική καταστροφή. Η ανακούφιση για το γεγονός πως δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές είναι δεδομένη. Δεν μπορεί όμως κανείς να μην «πονά» όταν βλέπει το καρβουνιασμένο τοπίο. Έναν τόπο όπου μέχρι πριν λίγες ώρες ήταν καταφύγιο για πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.

Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές…

104102101kammensd3kammensd2kammensd9kammensd7

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης στο δάσος Natura γύρω.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, όπως δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, έχουν γίνει στάχτη 25.000 στρέμματα.

«Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για μια περιοχή Natura τον "πνεύμονα" της Εύβοιας» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Το δάσος που κάηκε είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με καστανιές, πλατάνια και ελατα ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.