Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εξηγήσεις από την Αχτσιόγλου για τις συντάξεις χηρείας ζητούν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



Εξηγήσεις για την αναλγησία του υπουργείου Εργασίας έναντι των δικαιούχων σύνταξης χηρείας ζητούν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή είναι μεγάλες και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων «απίστευτη».

Να σημειωθεί πως οι βουλευτές είχαν καταθέσει παρόμοια ερώτηση και τον περασμένο Μάιο χωρίς ωστόσο να πάρουν απάντηση από την κυρία ΄Έφη Αχτσιόγλου.

Η ερώτηση έχει ως εξής :

 

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση Καταβολής Συντάξεων Χηρείας

Το τελευταίο διάστημα οι εν ζωή σύζυγοι - δικαιούχοι συντάξεων χηρείας, έχουν υποβληθεί σε απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να τους χορηγηθεί η σύνταξή τους. Δυστυχώς για τους ίδιους, μετά την πάροδο δύο ολόκληρων χρόνων από την ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, βρίσκονται αντιμέτωποι με το «τέρας» της γραφειοκρατίας.

Η θέση σε εφαρμογή του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έγινε με γνώμονα την ταχύτερη και πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση των πολιτών, την επανάκτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ασφαλισμένων και ασφαλιστικού συστήματος και την «οριοθέτηση» και αντικατάσταση του τέως αχανούς και υδροκέφαλου ασφαλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος με μεγαλύτερα και μικρότερα ταμεία πολλών ταχυτήτων που απλά «κατακερμάτιζαν» την ασφαλιστική ικανότητα των πολιτών.

Ο ΕΦΚΑ λοιπόν αποτέλεσε όχι μόνο μια τυπική ενοποίηση ταμείων, αλλά και συνολικά ένα ορόσημο, μια διαφορετική αντίληψη στο χώρο της δημόσιας ασφάλισης. Όμως, ως προς τα διαδικαστικά, η σταδιακή μετατροπή και ενοποίηση των προηγούμενων ταμείων, φαίνεται να έχουν πλήξει τόσο την ταχύτητα στην χορήγηση των συντάξεων θανάτου όσο και την εν γένει δυνατότητα των δικαιούχων να ενημερώνονται πλήρως ανά πάσα στιγμή για την πορεία και τα στάδια στα οποία βρίσκεται η αίτησή τους, τη διασταύρωση των στοιχείων για τυχόν ασφαλιστικές τους οφειλές, τον τρόπο και το ποσό με το οποίο δύνανται να προχωρήσουν σε διακανονισμό, τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης και το ποσό των κρατήσεων που προκύπτουν από τη διασταύρωση των στοιχείων.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ίδρυση του ΕΦΚΑ ως προς το στήσιμο των μηχανογραφικών συστημάτων όλων των τέως ΦΚΑ, από την επικοινωνία με τους πολίτες προκύπτει ότι το μεγάλο κομμάτι των δικαιούχων που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
1) Πού οφείλεται η ολιγωρία στην πλήρη ενημέρωση αλλά και την ικανοποίηση του δικαιώματος που έχουν ήδη θεμελιώσει οι εν λόγω ασφαλισμένοι;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αρθούν οι καθυστερήσεις που αφορούν τη χορήγηση συντάξεων χηρείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ακριώτης Γεώργιος

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγενά Άννα

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττας Δημήτριος

Γεννιά Γεωργία

Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης

Δέδες Ιωάννης

Δριτσέλη Παναγιώτα

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θελερίτη Μαρία

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Αννέτα

Καΐσας Γεώργιος

Καρακώστα Ευαγγελία

Κασιμάτη Νίνα

Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα

Καφαντάρη Χαρά

Κουράκης Αναστάσιος

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νίκος

Μάρδας Δημήτρης

Μιχελής Αθανάσιος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης 

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής 

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Μπγιάλας Χρήστος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Πάλλης Γεώργιος

Πάντζας Γεώργιος 

Πρατσόλης Αναστάσιος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Σαρακιώτης Ιωάννης 

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Σκούφα Μπέττυ

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Ιωάννης
Συρίγος Αντώνιος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσόγκας Γεώργιος

Χριστοδουλοπούλου Αναστασία

Ψυχογιός Γεώργιος