Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εξαπατούν ανέργους με προγράμματα εργασίας που δεν υπάρχουν



Στο… παιχνίδι του αθέμιτου ανταγωνισμού χιλιάδες άνεργοι – Δήμοι προσφέρουν προγράμματα εργασίας που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει
Κάποιοι επιτήδειοι παίζουν με την ελπίδα και την αγωνία χιλιάδων ανέργων καθώς τους δίνουν προγράμματα που ούτε καν έχουν ξεκινήσει.
Δίχως να έχουν ξεκινήσει προγράμματα ανεργίας που έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Εργασίας ή τον ΟΑΕΔ, βρίσκονται αναρτημένα σε ιστοσελίδες δήμων, προτρέποντας μάλιστα τους ανέργους που επιθυμούν να υποβάλλουν και σχετική αίτηση!

Όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr πρόκειται για ένα ιδιότυπο παιχνίδι αθέμιτου ανταγωνισμού με πρωτεργάτες ιδιωτικά ΚΕΚ και τουλάχιστον πέντε δήμους όλης της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι μία ανάρτηση στο site του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, που αναφέρεται σε ένα νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, που το υπουργείο Εργασίας «πρόκειται να ανακοινώσει την υλοποίησή του». Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα «θα αφορά 30.000 - 40.000 δικαιούχους ανέργους έως 29 ετών, απόφοιτους πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ. Το πρόγραμμα voucher αναμένεται να κινείται στα ίδια πλαίσια με το πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών» που εφαρμόστηκε στο 2013», τονίζεται στην πρώτη παράγραφο του σχετικού κειμένου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου.

Στο ίδιο κείμενο όμως, αμέσως μετά, οι άνεργοι που επιθυμούν ενημέρωση για τη διαδικασία, προτρέπονται από το δήμο να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην σχετική αίτηση συμμετοχής. Ουσιαστικά δηλαδή καλούνται άνεργοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένα πρόγραμμα που δεν έχει καν ξεκινήσει. Ο δήμος με τον τρόπο αυτό επικυρώνει επί της ουσίας ότι συνεργάζεται με το ΚΕΚ Metron, αφού η αίτηση καταλήγει σε αυτόν τον παραλήπτη.

Παρόμοια είναι και η διαδικασία που ακολουθείται και από άλλον ένα δήμο της δυτικής Μακεδονίας, που αναφέρεται όμως σε άλλο πρόγραμμα για 75.000 ανέργους. Επίσης, σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΔ, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον άλλοι τρεις δήμοι που ακολουθούν την ίδια διαδικασία.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, τα ΚΕΚ μέσω των δήμων, επιδιώκουν να αυξήσουν το πελατολόγιό τους πιάνοντας «στασίδι» πριν από τους ανταγωνιστές τους, για προγράμματα που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Μπορεί να μην ζητούνται χρήματα από τους ανέργους αλλά κάποιοι τους πουλούν φρούδες ελπίδες και αυτό είναι ακόμη χειρότερο.