Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έβρος: Εκατοντάδες Αφγανοί πρόσφυγες συγκεντρώνονται στην Αδριανούπολη



Στην Ανδριανούπολη συγκεντρώνινται εκατοντάδες Αφγανοί την ίδια στιγμή που τουρκικά κοινωνικά δίκτυα πληροφόρησης ανακοινώνουν ότι «η Ελλάδα  άνοιξε τα σύνορά της για να τους υποδεχθεί»

Ήδη εκατοντάδες από αυτούς πέρασαν επί ελληνικού εδάφους υπό την καθοδήγηση Τούρκων, διασχίζοντας δύσβατα σημεία σε βουνά και στο ποτάμι και εισέρχονται στη χώρα.

Αυτή την στιγμή περίπου 200 άτομα έχουν πλησιάσει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και περιμένουν να πέσει η νύχτα για να μπουν από τις αφύλακτες διαβάσεις.

Οι εισβολείς, έχοντας περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, μέσω Αδριανούπολης και του χωριού Καπιτάν Αντρέεβο του Δήμου Σβίλεγκραντ, που βρίσκεται στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, πέρασαν στα ελληνικά χωριά Δίκαια και Ορμένιο στο τριεθνές από την πλευρά της Βουλγαρίας!

Όλα αυτά βέβαια λίγες ημέρες αφότου το Μέγαρο Μαξίμου είχε σπεύσει να «πανηγυρίσει» ότι ο  Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος είχαν «συμφωνήσει» στις 20 Αυγούστου ότι «οι Αφγανοί θα πρέπει να μείνουν κοντά στις εστίες τους»! Προφανώς η περιοχή του Έβρου είναι κοντά στο Αφγανιστάν και με το σκεπτικό αυτό βρέθηκαν εκεί.

Οι  Αφγανοί κατευθύνθηκαν προς την Αδριανούπολη για να φτάσουν στα σύνορα μετά τη φήμη που κυκλοφόρησε στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρει ότι οι «πόρτες» της Ελλάδας είναι ανοιχτές από σήμερα Σάββατο 28 Αυγούστου και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι την 31η του μήνα, για να μπει όποιος θέλει στην χώρα.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στα σύνορα αναφέρουν πως η φήμη κυκλοφόρησε μέσω πολλών σχετικών ανακοινώσεων στα social media, χωρίς να μπαίνουν πάντως σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Προφανώς οι  «φήμες» αυτές δεν είναι τυχαίες αλλά αποσκοπούν για ακόμη μια φορά  στη δημιουργία ενός κλιματος πίεσης από την Τουρκία έτσι ώστε η Ελλάδα να ενδώσει και να δεχτεί χιλιάδες αλλοδαπούς όχι απαραίτητα μόνο Αφγανούς.

Μετά από την ανακοίνωση αυτή του ανοίγματος της διέλευσης προς την Ελλάδα, κάποιοι Αφγανοί κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα Pazarkule ενώ άλλοι πήγαν προς τη Βουλγαρία, στη συνοριακή πύλη Kapıkule. 

Ο Σαφίκ Ντανίς, ένας Αφγανός που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και έφτασε στην Αδριανούπολη, δηλώνει στην εφημερίδα Sozcu:

«Ήρθαμε εδώ γιατί η Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες της στα σύνορα. Διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάρα πολλές ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων και για αυτό ήρθαμε.

Στις ανακοινώσεις αυτές αναφέρεται πως τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά από 28 μέχρι 31 Αυγούστου. Γι' αυτό εγώ θα περιμένω μέχρι την 31η Αυγούστου. Φύγαμε από το Αφγανιστάν λόγω της καταπίεσης των Ταλιμπάν». 

Ένας άλλος μετανάστης, ο Μεχμέτ Χακάι, είναι πιο αισιόδοξος δηλώνοντας στο ίδιο τουρκικό Μέσο Ενημέρωσης πως «μεταδόθηκε ότι η Ελλάδα ανοίγει τις πόρτες της από τις 28 μέχρι τις 31 Αυγούστου και για αυτό ήρθαμε στην Αδριανούπολη και φτάσαμε στα σύνορα με την Ελλάδα όπου μας είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Θα περιμένουμε μέχρι την 31η Αυγούστου να ανοίξουν οι πύλες».