Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ετοιμάζεται πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς – Πλεύρης: «Εκτός ΕΣΥ όποιος δεν πιστεύει στην επιστήμη»



Επιμένει στην αρχική θέση της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τη μη επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ. Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μόνιμο “δίχτυ ασφαλείας” για τους ασθενείς, με ένα νέο σχέδιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μόνιμου -και συνολικού για όλες τις ασθένειες- πρωτοκόλλου εμβολιασμού για τους υγειονομικούς.

Το γεγονός ότι ο νυν υπουργός Υγείας υπήρξε στο παρελθόν ασθενής, του οποίου η ζωή μπήκε σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας λοίμωξης από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, ίσως να εξηγεί -εν μέρει- και την ανυποχώρητη στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο ΕΣΥ, των ανεμβολίαστων υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας εδώ και 14 μήνες.

 Πολύ συχνά μάλιστα διαφώνησε για το θέμα αυτό και με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία λόγω της έλλειψης προσωπικού στο ΕΣΥ  ήθελε -σε εποχές κάμψης της πανδημίας- τους υγειονομικούς να επιστρέφουν στα πόστα τους για να καλύψουν τα μεγάλα κενά.

«Η δική μου θέση -και την έχω πει- είναι ότι και να περάσει η πανδημία, άνθρωπος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δε θέλω να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», εξακολουθεί να δηλώνει με έμφαση ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Το ΣτΕ έκρινε ότι μόνο σε συνθήκες πανδημίας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα είναι εκτός ΕΣΥ»
Το θέμα θα επανεξετάζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ενδέχεται όταν εκλείψει το πρόβλημα της πανδημίας, να αποφασιστεί η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα πόστα τους.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, υπάρχει ήδη μία απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το μέτρο συνταγματικό, «ωστόσο, το ΣτΕ δεν προσχώρησε στη θέση την οποία έχω εκφράσει προσωπικά, ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από το εθνικό σύστημα υγείας και να μπουν άλλοι στη θέση τους, ασχέτως πανδημίας», σημείωσε ο υπουργός, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3.

Έτσι, κι από τη στιγμή που«αν δεν υπάρχει πανδημία δεν δικαιολογείται να απομακρυνθούν εργαζόμενοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας«, εξετάζεται πλέον μια μόνιμη λύση για τη θωράκιση των ασθενών, από το ενδεχόμενο διασποράς νόσων στα νοσοκομεία εξαιτίας ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Και όχι μόνο από τη νόσο Covid-19, αλλά από όλες τις μεταδοτικές ασθένειες:

«Οφείλω να σας πω ότι με την αναπληρώτρια εξετάζουμε αυτή τη στιγμή -το κάνουν και άλλες χώρες και θα ήμασταν συνταγματικά ανεκτοί- να υπάρξει συνολικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς κάποια στιγμή, γιατί τώρα είναι η πανδημία Covid, αλλά υπάρχει και ένα συνολικό πρωτόκολλο που μπορεί να συνδυάζει εμβολιασμούς για διάφορες άλλες ασθένειες», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Θάνος Πλεύρης, τα οποία κοινοποιήθηκαν στο ΣτΕ, το 1ο τρίμηνο του 2022 η χώρα μας είχε:

6.460 θανάτους, εκ των οποίων οι 3.772, (ποσοστό 58%) ήταν ανεμβολίαστοι και 42% εμβολιασμένοι.
2.475 διασωληνωμένου, εκ των οποίων οι 1721, (70%) ήταν ανεμβολίαστοι, οι 754 εμβολιασμένοι.
«Αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον», σχολιάζει και προσθέτει πως αναφερόμαστε σε περίοδο που το ποσοστό κάλυψης των ατόμων άνω των 60, (στους θανάτους και τις διασωληνώσεις), ήταν στο 91,2%.

«Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, για να το πούμε απλά στον κόσμο, ενώ είχαμε εμβολιαστική κάλυψη 91%, από το 91% οι διασωληνωμένοι ήταν 30% και οι θάνατοι 48% και από το 9% των συνανθρώπων μας που είχαν παρασυρθεί και δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν το 58% των θανάτων και το 70% των διασωληνώσεων. Τα νούμερα είναι αδυσώπητα», εξηγεί.

Ωστόσο, όπως είπε, τα νούμερα παραποιούνται. «Αν δούμε το νούμερο μόνο του 58% οι θάνατοι των ανεμβολίαστων και 42% των εμβολιασμένων, σου λέει ο άλλος είναι τρομακτική διαφορά; Είναι τρομακτική διαφορά, γιατί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ήταν 91%», εξηγεί.

Καταλήγοντας ο υπουργός τόνισε πως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι, ακόμα και στις νεότερες μεταλλάξεις -όχι στο βαθμό που ίσχυε στην πρώτη φάση, αλλά σε σημαντικό βαθμό- οι ανεμβολίαστοι μετέδιδαν πιο εύκολα από τους εμβολιασμένους.

«Οπότε, έστω και για 1% ή 2% που μπορεί κάποιος να μεταδίδει πιο εύκολα, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να έχουμε άνθρωπο μέσα, ο οποίος μπορεί να μεταδώσει σε έναν ογκολογικό ασθενή. Η δική μου θέση, και την έχω πει, είναι ότι και να περάσει η πανδημία, άνθρωπος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δε θέλω να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας.