Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 -

ΕΣΥ: Αλλάζουν όλα στη δημόσια υγεία.. Έρχονται ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις..Η κυβέρνηση σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία τους επόμενους μήνες, ενώ ευελπιστεί να εκλεγεί και πάλι στις εθνικές εκλογές ώστε να τις υλοποιήσει πλήρως.

Τα νέα χαρακτηριστικά του ΕΣΥ θα περιλαμβάνουν σε έναν μεγάλο βαθμό ιδιωτικά στοιχεία, αφού τα κυβερνητικά στελέχη σκοπεύουν να αξιοποιήσουν δεόντως ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να προχωρήσουν σε κτιριακές αλλαγές αλλά και σε ανανέωση του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα τους επόμενους μήνες αναμένεται να αλλάξουν άρδην και οι εργασιακές σχέσεις τόσο των γιατρών όσο και του υπόλοιπου προσωπικού, με ρυθμίσεις που θα προβλέπουν και ιδιωτικό έργο ή και άρση μονιμότητας σε δεύτερη φάση.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση οδηγούν σε ένα άλλο διαφορετικό μονοπάτι το μέχρι σήμερα δημόσιο σύστημα υγείας.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει:

  • Γιατροί και εργαζόμενοι με πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας ώστε να μπορούν να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα αναμένεται να κάνουν είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί ώστε να μπορούν και εκείνοι να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη άλλωστε εδώ και χρόνια προσλαμβάνονται γιατροί με μπλοκάκι στα νοσοκομεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.   
  • Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει όμως και συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή αλλαγή χρήσης. Ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν την Άνοιξη. Εξάλλου οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες φοβούνται ότι θα μπει λουκέτο στα νοσοκομεία της περιοχής τους και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε σε αυτή τη χρονική συγκυρία να ξεσηκωθούν οι πολίτες. Ήδη όμως υπάρχει έτοιμη μελέτη βάση της οποίας μονάδες υγείας που σήμερα αποτελούν γενικά νοσοκομεία θα μετατραπούν σε εξειδικευμένα κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας. Θα πρόκειται κυρίως για μικρά νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από άλλα σε διαφορετικές πόλεις και τα οποία θα γίνουν είτε κέντρα αποκατάστασης, είτε μονάδες υγείας για συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις.
  • Από την άλλη η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ανανέωσης του κτιριακού εξοπλισμού αλλά και των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτικά κονδύλια. Παρότι υπάρχουν χρήματα για ανανέωση των εξοπλισμών και των κτιρίων μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, στις περιπτώσεις που δεν θα επαρκούν τα κονδύλια αυτά, θα αξιοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ιδιώτες θα διαχειρίζονται μηχανήματα αλλά και ολόκληρα κτήρια. Να σημειωθεί ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προέλθουν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.
  • Παράλληλα, η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο υγείας σκοπεύουν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν άμεσα με ποιοτικά κριτήρια ώστε κάθε υπηρεσία που θα παρέχεται στους πολίτες να μπορεί να μετρηθεί ποιοτικά. Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι όλες οι κλινικές θα περάσουν από αξιολόγηση. Ένα σύστημα το οποίο έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται από τον ΟΔΙΠΥ. Πρόκειται για τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΟΔΙΠΥ Α.Ε. ο οποίος έχει κληθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα μέσω του οποίου θα αξιολογούνται όλες οι κλινικές αλλά και οι μονάδες υγείας, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει και ανάλογη κατανομή πόρων με βάση την απόδοση τους. Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και μπόνους τόσο για τις κλινικές και την υλικοτεχνική υποδομή την οποία θα μπορούν αναπτύξουν και να ανανεώσουν, όσο και για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα συμβάλλουν στις ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
  • Βέβαιον θεωρείται επίσης ότι όλα τα νοσοκομεία οι μονάδες υγείας που θα δημιουργούνται από δω και πέρα θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ώστε σύμφωνα με την κυβέρνηση, να υπάρχει καλύτερη διαχείριση πόρων, ταχύτερη λήψη αποφάσεων για διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και ευκολότερη πρόσληψη προσωπικού.

Ταυτόχρονα και κάποια υπάρχοντα νοσοκομεία αναμένεται να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση.