Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Έσπασαν το ρεκόρ του 2008 οι τιμές των νεόδμητων κατοικιώνΣημαντικά υψηλότερες ακόμη και σε σχέση με το προηγούμενο απόγειο της αγοράς κατοικίας, που είχε καταγραφεί το 2008, είναι πλέον οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, δείγμα της ανάκαμψης που έχει καταγραφεί, αλλά και των σαφώς υψηλότερων, ποιοτικότερων προδιαγραφών των ακινήτων που κατασκευάζονται σήμερα, τόσο λειτουργικά όσο και από την άποψη της ενεργειακής τους απόδοσης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo, ο κ. Πάνος Χαραλαμπόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων Solum, «παρότι στο σύνολο της Αττικής οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών εξακολουθούν να υπολείπονται, έστω οριακά κατά μόλις 2%-3% σε σύγκριση με το 2008, σε πολλές περιοχές δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες.

Ειδικότερα, στα νότια προάστια, οι τιμές των νέων κατασκευών είναι πλέον 30% υψηλότερες σε σχέση με το 2008, στο κέντρο της Αθήνας, οι αυξήσεις αγγίζουν το 20% και στα βόρεια προάστια παρατηρούνται τιμές που είναι 20% υψηλότερες συγκριτικά με το 2008. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, «περιοχές όπου δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις, όπως η Πλ. Ομόνοιας ή το κέντρο του Πειραιά, όπου στρέφονται σήμερα πολλοί ξένοι αγοραστές, αναμένεται να καταγράψουν μεγάλες αυξήσεις το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, βλέπουμε πλέον και ζητούμενες τιμές της τάξεως των 7.000 ευρώ/τ.μ. σε νέες κατασκευές π.χ. στο Μαρούσι και 10.000 ευρώ/τ.μ. στην Κηφισιά».

 

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των νέων κατασκευών είναι 7%-8% χαμηλότερες συγκριτικά με το 2008.

Συνολικά, πάντως, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των νεόδμητων είναι 7%-8% χαμηλότερες συγκριτικά με το 2008. Παράλληλα, όπως τόνισε η κ. Βάλια Δήμου, επικεφαλής πωλήσεων της Cerved Property Services, «η αγορά είναι διαφορετικών ταχυτήτων. Για παράδειγμα, στα δυτικά προάστια, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών εξακολουθούν και σήμερα να είναι χαμηλότερες κατά 10%-12% έναντι του 2008, ενώ στο Ιλιον η απόκλιση είναι 20%. Στην Ανατολική Αττική, π.χ. στην Παιανία, ένα νεόδμητο πωλείται σήμερα αντί ποσού 2.500 ευρώ/τ.μ., όταν το 2008 η αντίστοιχη τιμή ήταν 3.400 ευρώ/τ.μ., δηλαδή σήμερα το κόστος αγοράς είναι 30% χαμηλότερο».

Σύμφωνα με την κυρία Δήμου, στο τέλος του 2022, οι τιμές στο σύνολο της αγοράς κατοικίας (νεόδμητα και μεταχειρισμένα) υπολείπονταν κατά 12% σε σχέση με το 2010. Η Cerved Property Services εκτιμά πως οι αξίες θα συνεχιστούν να αυξάνονται τόσο το 2024 όσο και το 2025, αλλά με ηπιότερο ρυθμό ανόδου έναντι των τελευταίων μηνών.