Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 -

«Έρχονται» αυξήσεις στην τιμή του καφέ – Τα σενάρια λόγω του νέου ευρωπαϊκού κανονισμούΗ ένωση των βιομηχάνων καφέ στη Γερμανία, προειδοποιεί πως τιμή του καφέ στην Ευρώπη θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα, καθώς η προμήθεια δεν θα είναι πλέον εγγυημένη από το επόμενο έτος, ως αποτέλεσμα ενός νέου κανονισμού της ΕΕ σε σχέση με τις αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών.

 «Απειλούμαστε με έλλειψη στη γερμανική και την ευρωπαϊκή αγορά. Οι τιμές για τον καφέ που θα είναι ακόμη διαθέσιμος θα αυξηθούν σημαντικά», ανακοίνωσε η Γερμανική Ένωση Καφέ, αν και η Κομισιόν διαφωνεί.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου, η Κομισιόν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανένα γεγονός, σύμφωνα με το οποίο ότι ο κανονισμός θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων.

Ο αντίκτυπος στις τιμές των πρώτων υλών που καλύπτονται από τον κανονισμό αναμένεται να είναι πολύ περιορισμένος.

Ο Χόλγκερ Πράιμπις (Holger Preibisch) διευθύνων σύμβουλος της ένωσης καφέ, ζητά την αναβολή της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση θα απειληθούν τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων καλλιεργητών καφέ παγκοσμίως.

Πρόκειται για τον κανονισμό της ΕΕ για τις αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πέρυσι και θα εφαρμοστεί από τις 30 Δεκεμβρίου.

Η εφημερίδα «Lebensmittel Zeitung» αναφέρθηκε στις ανησυχίες της ένωσης την περασμένη εβδομάδα.