Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΕΡΓΑΝΗ: Κλείνει για διορθώσεις λαθών στις αναστολές συμβάσεων Μαΐου - Ανοίγει για του Ιουνίου



Τελευταία ευκαιρία σήμερα για να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις που έγιναν για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τον Μάιο ενώ την Τρίτη 7 Ιουλίου θα ανοίξει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για τον Ιούνιο. Ειδικότερα οι εργοδότες μέχρι σήμερα μπορούν:

- να υποβάλλουν αρχική «ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ / ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ» εργαζομένων για τον μήνα Μάιο
- να υποβάλλουν Ορθή Επανάληψη για τη “ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ / ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ” για τον μήνα Μάιο για τις ακόλουθες και μόνο περιπτώσεις:
α. διορθώσεις στο πεδίο «ΗΜ/ΝΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ / ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ» για δήλωση μεταγενέστερων ημερομηνιών από τις ήδη δηλωθείσες,
β. μεταβολές τιμών από ‘ΝΑΙ’ σε ‘ΟΧΙ’, στο πεδίο «ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ»,
γ. τροποποίηση στοιχείων μισθωμάτων για τον μήνα Μάιο.

Στην συνέχεια θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων και ια καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους ως 534 ευρώ. Παράλληλα η δήλωση των αναστολών με το ειδικό έντυπο στην «Εργάνη» για τον Ιούνιο από τις επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών θα πραγματοποιηθεί από 7 Ιουλίου έως και 31 Ιουλίου. 

Η πληρωμή των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιείται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας Μαΐου

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων η αποζημίωση ειδικού σκοπού ως 534 ευρώ που αφορά την αναστολή συμβάσεων εργασίας Μαΐου. Ειδικότερα θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που:
-επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή
- θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.
- παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης. Για κάθε ημερολογιακή ημέρα παράτασης ο εργαζόμενος πληρώνεται με 18 ευρώ.

Κατά συνέπεια:

- για παράταση αναστολής 10 ημέρων – αποζημίωση 180 ευρώ
- για παράταση αναστολής 15 ημέρων – αποζημίωση 270 ευρώ
- για παράταση αναστολής 20 ημέρων – αποζημίωση 360 ευρώ
- για παράταση αναστολής 25 ημέρων – αποζημίωση 450 ευρώ.
Το χρονικό διάστημα της παράτασης εξαρτάται από την αρχική ημερομηνία της αναστολής και μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 27 ημέρες.
Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για το πρώτο διάστημα του Μαΐου και έως την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Ειδικότερα :
- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 4/5 : 54 ευρώ (3 μέρες)
- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 11/5 : 180 ευρώ (10 μέρες)
- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 18/5 : 306 ευρώ (17 μέρες)
- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 25/5 : 432 ευρώ (24 μέρες).

Αναστολή συμβάσεων εργασίας Ιουνίου

Η δήλωση των αναστολών με το ειδικό έντυπο στην «Εργάνη» για τον Ιούνιο από τις επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών θα πραγματοποιηθεί από 7 Ιουλίου έως και 31 Ιουλίου, αντί από 1η Ιουλίου ως 7 Ιουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η πληρωμή των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ως 534 ευρώ θα πραγματοποιείται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων δίνεται στις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Επιχειρήσεις εστίασης

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της εστίασης που πλήττονται σημαντικά, βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών μπορούν :

-να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή
-να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο
Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους (σε περίπτωση που επιθυμούν την εθελοντική αναστολή λειτουργίας). Σε κάθε περίπτωση όμως η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση που θα μπουν σε αναστολή δικαιούνται έως 534 ευρώ για τον Ιούνιο. Από 1η Ιουλίου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων. Δικαιούνται επίσης πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού
Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/6 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας. Όποια απόλυση κάνουν αυτή είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις επίσης δεσμεύονται να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι 30 Ιουλίου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Επιχειρήσεις τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν:

-να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή
-να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας. Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους (σε περίπτωση που επιθυμούν την εθελοντική αναστολή λειτουργίας). Σε κάθε περίπτωση όμως η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιουλίου. Να σημειωθεί πως η αρχική διάταξη έκανε λόγο για αναστολή έως 30 ημερών για ολόκληρο το 2μηνο, ωστόσο με νομοτεχνική βελτίωση δόθηκε η δυνατότητα να διαρκέσουν οι αναστολές για σύνολο 60 ημερών.

Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές μπορούν να παραμείνουν σε αναστολή έως και 60 ημέρες κατ ανώτατο όριο. Όσοι παραμείνουν διαρκώς σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου θα λάβουν 1.068 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο (534 ευρώ ανά μήνα). Δικαιούνται επίσης πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού. Από 1η Αυγούστου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 31/7 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας. Όποια απόλυση κάνουν αυτό το δίμηνο είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις επίσης δεσμεύονται να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε οριστική ανάκληση των αναστολών. Οι συμβάσεις των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν δύνανται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες δύνανται να:

α. προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο δωδέκατο της από 1/5/2020 Π.Ν.Π. (A' 90),

β. εφαρμόζουν το άρθρο 4 «Τηλεργασία και αναστολή συμβάσεων εργασίας - Καταβολή ποσού πλέον της αποζημίωσης ειδικού σκοπού» του υποκεφαλαίου Α.2 της υπ' αρ. 12998/232/23-3-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 1078),

γ. κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (A' 104) για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους που δεν τελούν σε αναστολή ή για εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί οριστική ανάκληση αυτής.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.