Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έρευνα: «Σωσίβιο» για τα νοικοκυριά οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου



Σωσίβιο… για τα ελληνικά νοικοκυριά αποτελούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους σε ανταγωνιστικά επίπεδα έναντι οικιακών καταναλωτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα για τον Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Κατανάλωσης (HEPI) που εκπονούν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρεία «VaasaETT». Οι τιμοληψίες του Οκτωβρίου για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται σε 33 πόλεις της Ευρώπης και ανάμεσα σε αυτές η Αθήνα κατατάσσεται στην 15η θέση ως προς το ύψος των λογαριασμών. Αλλά και για το φυσικό αέριο η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά στη 17η θέση σε σύνολο 28 πόλεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών πόλεων, καταγράφηκε η μικρότερη αύξηση τιμών ρεύματος έναντι του Σεπτεμβρίου. Η άνοδος ήταν μόλις 2% όταν σε χώρες όπως στο Δουβλίνο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών «φούσκωσαν» κατά 44%, στη Ρώμη κατά 30%, στη Βιέννη κατά 24%, στην Κοπεγχάγη και το Βερολίνο κατά 15% κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, οι οικιακοί καταναλωτές της Αθήνας είδαν μειώσεις κατά 55% έναντι του Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης έναντι άλλων πόλεων της Ευρώπης. Ο HEPI κατέγραψε μεγάλες αυξήσεις στη Ρώμη (97%), στο Λουξεμβούργο (64%), στη Λισαβώνα (58%), το Δουβλίνο (34%) κ.ο.κ..

Οι επιδοτήσεις

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας χάρη στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από τον Ιούλιο έως και σήμερα έχουν διατεθεί πόροι 2,3 δις. ευρώ για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος στα νοικοκυριά. 

Τιμές ρεύματος

Όπως κάθε μήνα έτσι και τον Οκτώβριο έγινε η καταγραφή των τιμών σε 33 πόλεις της Ευρώπης με την Αθήνα να βρίσκεται στη 15η και κάτω από το μέσο όρο.

Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της πρωτεύουσας της Ελλάδας ήταν στα 0,3022 ευρώ ανά κιλοβατώρα κι ενώ η μέση τιμή της Ε.Ε. είναι πάνω από 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα υψηλότερη και συγκεκριμένα στα 0,3585 ευρώ. Η αντίστοιχη μέση τιμή στις 33 πόλεις του δείγματος του HEPI είναι στα 0,3264 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η Αθήνα, επίσης, είναι η δεύτερη φθηνότερη χώρα σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ε.Ε. που μετρά ο HEPI και αφορά μόνο στις τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος. Για την ακρίβεια το μέσο κόστος των λογαριασμών των νοικοκυριών είναι στα 0,2537 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αμέσως μετά την Αθήνα έρχεται το Λουξεμβούργο με 0,2141 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ ακριβότερη πόλη είναι η Κοπεγχάγη με τιμή στα 0,6844 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επιστρέφοντας στο δείγμα των 33 πόλεων της Ευρώπης οι οικιακοί καταναλωτές της Κοπεγχάγης πληρώνουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος με τα νοικοκυριά να χρεώνονται με 0,7576 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ακολουθεί η Ρώμη με 0,7016 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έπεται το Άμστερνταμ με τιμή της κιλοβατώρας στα 0,6673 ευρώ και στην τετράδα συναντάμαι και το Βερολίνο με 0,6303 ευρώ ανά κιλοβατώρα. 

Φυσικό αέριο

Σε σύνολο 28 πόλεων η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση ως προς το ύψος της τιμής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή της κιλοβατώρας στην Αθήνα ήταν στα 0,1235 ευρώ, σχεδόν 0,06 ευρώ ανά κιλοβατώρα χαμηλότερη από τη μέση τιμή της Ε.Ε. (0,18 ευρώ).

Φθηνότερο φυσικό αέριο πληρώνουν οι κάτοικοι της Βουδαπέστης (0,0252 ευρώ/κιλοβατώρα) αλλά κι εκείνοι του Βελιγραδίου (0,0353 ευρώ).

Ακριβότερο είναι το κόστος για τα νοικοκυριά στο Άμστερνταμ (0,4208 ευρώ ανά κιλοβατώρα), στη Κοπεγχάγη (0,4055 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και στη Βιέννη (0,3390 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Πηγή κειμένου: 

in.gr