Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Επιτροπή Αναθεώρησης: Μπουρλότο από την επιστολή Τσίπρα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών



Μπουρλότο έβαλε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, για την ψήφιση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, επιχειρώντας να συνταγματικοποιήσει και μάλιστα με αναδρομικό τρόπο ότι τα επ' ευκαιρία των υπουργκικών καθηκόντων αδικήματα όπως για παράδειγμα η παθητική δωροδοκία δεν υπάγονται σε σύντομη αποσβεστική προθεσμία, αφήνοντας αιχμές ότι τυχόν απόρριψη της πρότασης θα οδηγήσει με ευθύνη του πολιτικού συστήματος σε αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis. 

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τη συνταγματική, πολιτική, και ηθική ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ανάγκη να εισάγουμε αυτή διατύπωση, συνδέοντάς το και με το σκάνδαλο Novartis, που έχει ευθύνη Βουλή να φτάσει μέχρι τέλους επί του πραγματικού σκανδάλου κι όχι των προσπαθειών αντιπερισπασμού», σχολίασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα πυροδότησε τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι τον κατήγγειλαν σε υψηλούς τόνους για προσβολή της Επιτροπής και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με στόχο να μπαχαλοποιήσει μετά την Προανακριτική Επιτροπή και αυτή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Έρχεται τώρα αφού έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και προσπαθεί ατύπως να δημιουργήσει μια σχέση πατρωνίας με αυτή επιτροπή. Το θεωρώ απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό. Και δεν επιτρέπω να προσβάλλεται με αυτό τον τρόπο αυτή η κορυφαία διαδικασία. Δεν επιτρέπω να μας λέει ότι δεν είμαστε στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης για ζητήματα πολύ σημαντικά. Δεν εισφέρει τίποτα σοβαρό. Τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό συμβάν που θα καλλιεργήσουν τα δελτία ειδήσεων. Δεν είναι αυτή συμπεριφορά δημοκράτη Προέδρου κόμματος», σημείωσε σε αυστηρό ύφος ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, ενώ ο έτερος «γαλάζιος» Γιάννης Τραγάκης πρότεινε να επιστραφεί η επιστολή στον κ. Τσίπρα.

Εξίσου οξεία ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου από το Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά την Προανακριτική Επιτροπή επιχειρεί να μετατρέψει σε αρένα και την Επιτροπή Αναθεώρησης.

«Πρώτη φορά Πρόεδρος κόμματος θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της επιτροπής για την αναθεώρηση και τον καταγγέλλουμε γι’ αυτό. Γιατί θέλει να μας χρησιμοποιήσει. Θέλει αντί μίας σοβαρής και ήρεμης συζήτησης να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Να μετατρέψει σε αρένα κάθε πολιτική συζήτηση και χωρίς όρια. Αυτός που προστάτεψε τους υπουργούς του θέλει τώρα να μας τινάξει τη διαδικασία στον αέρα», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Συνομιλώντας, δε, με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «αμετανόητο μπαχαλάκια» και το περιεχόμενο της επιστολής του «νομική αρλούμπα», σχολιάζοντας πως η πρότασή του συνιστά ομολογία ότι - όσα έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στην Προανακριτική για τη Novartis του 2018 με την επιστροφή της δικογραφίας για τα 10 πολιτικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη – ήταν αντισυνταγματικά.

«Πιστεύω ότι χτύπησε νεύρο η επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτά που άκουσα ότι πρέπει να επιστραφεί πίσω η επιστολή μου θυμίζουν την αντίστοιχη προσπάθεια να ελέγξουν άλλοι την εκπροσώπησή μας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Μην κρυβόμαστε πίσω από νομικές κατασκευές. Η ουσία είναι αν θέλουμε να ριχθεί φως ή όχι σε σκάνδαλα που μπορεί εμπλέκονται και πολιτικοί», αντέτεινε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προκαλώντας προσωρινά ένταση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 πάντως απορρίφθηκε κατά την ψηφοφορία στην Επιτροπή, καθώς πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης κανένα άλλο κόμμα δεν την στήριξε. Παρ’ όλα αυτά το συγκεκριμένο θέμα είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει πεδίο δριμείας αντιπαράθεσης και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη εβδομάδα. 

Σημειώνεται ότι η επίμαχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 του Συντάγματος, είχε συγκεντρώσει στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή 175 ψήφους, συνεπώς για να αναθεωρηθεί από την παρούσα Βουλή απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. 

Στυλιανίδης: Όσα θίγει η επιστολή Τσίπρα έχουν ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή

Άνευ αντικειμένου χαρακτηρίζουν στελέχη της ΝΔ την επιστολή του  Αλέξη Τσίπρα, ενώ πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ευριπίδης Στυλιανίδης, απάντησε με επιστολή του στον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως όσα θίγει έχουν ήδη συζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση και η εν λόγω συζήτηση κρίνεται περαιωμένη. Συνεπώς όπως καταλήγει οτιδήποτε σχετικά παραπέμπεται πια στην Ολομέλεια.