Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Επίθεση με βιτριόλι – Η ετυμηγορία και η δικαίωση της Ιωάννας – Συγκλόνισαν οι φίλες της με τις μάσκες



Ομόφωνα ένοχη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η Έφη Κακαράτζουλα για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Επιπλέον κρίθηκε ενοχή και για το αδίκημα της απείθειας. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι ακολούθησαν την πρόταση επί της ενοχής που είχε διατυπώσει ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης.

Το μήνυμα της Ιωάννας μετά την απόφαση

Στις πρώτες τις δηλώσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε την δράστρια της επίθεσης σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, η Ιωάννα δήλωσε δικαιωμένη, ενώ υπογράμμισε ότι μπορεί πλέον να αφοσιωθεί στην υγεία της.

«Ελπίζω όλες οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας να βρουν στο πρόσωπό μου τη δύναμη και την ελπίδα, ώστε να μην φοβούνται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί και να τον βοηθήσω», είπε η Ιωάννα αποχωρώντας από το δικαστήριο. 

«Ελπίζω οι γυναίκες και όλα τα θύματα βίας να βρουν στο πρόσωπό μου την ελπίδα, ώστε να μην φοβούνται και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να μάχονται για τα δικαιώματά τους και θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί για να τον βοηθήσω σε ό,τι χρειαστεί» κατέληξε στέλνοντας το δικό της μήνυμα.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη δικαιοσύνη, την αστυνομία, τους νομικούς της παραστάτες, τους γιατρούς της, τους δημοσιογράφους και τον κόσμο που της έχει συμπαρασταθεί στον προσωπικό της Γολγοθά. 

Γύρω της είχε στενές φίλες της, οι οποίες φορούσαν λευκές μάσκες ως ένδειξη συμπαράστασης.

Στο άκουσμα της απόφασης αγκάλιασαν την Ιωάννα, ξεσπώντας σε δάκρυα και μοίρασαν βραχιολάκια που έγραφαν στα αγγλικά τη φράση «είμαι δυνατή». Η ίδια επέλεξε να φορέσει μία μπλούζα που έγραφε «Θα σε κάνω να είσαι περήφανη για μένα».

Ξέσπασαν οι φίλοι και οι συγγενείς της Ιωάννας

Η 36χρονη Έφη παρέμεινε ανέκφραστη και ατάραχη καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγγελίας της απόφασης. Δεν αντέδρασε ούτε όταν το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας, ούτε όταν άκουσε ότι δεν της αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Δεν έδειξε να πτοείται ούτε όταν στο άκουσμα της απόφασης της ποινής, ούτε όταν πρόσωπα από το περιβάλλον της Ιωάννας φώναξαν: «Τέρας, τέρας όρθιο».

 

Εκείνη δεν απάντησε, όπως έχει συνηθίσει να κάνει κατά τη διάρκεια της δίκης. Μάλιστα, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης για την επίθεση με το βιτριόλι, κανένας άνθρωπος δεν βρέθηκε στο πλευρό της Έφης.

Το δώρο και το μήνυμα στους δημοσιογράφους

Το μεγαλείο της ψυχής της έδειξε για μια ακόμα φορά η Ιωάννα η οποία μέσα σε όλα όσα συνέβησαν δεν ξέχασε τους δημοσιογράφους που επί ενάμισι -περίπου- χρόνο καλύπτουν την υπόθεση της επίθεσης με το βιτριόλι.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αφού έσβησαν τα φώτα από τις κάμερες η Ιωάννα ζήτησε να μιλήσει προσωπικά στους δημοσιογράφους και να εκφράσει τις ευχαριστίες της για τον τρόπο που καλύφθηκε δημοσιογραφικά η επίθεση εναντίον της.

Μάλιστα, τους χάρισε και αναμνηστικά βραχιόλια, τα οποία γράφουν «Είμαι δυνατή».