Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων έως 420 ευρώ



Στους  δικαιούχους της έκτακτης εφάπαξ εορταστικής ενίσχυσης ανήκουν δυο κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών που δεν θα ενισχυθούν απαραίτητα με 250 ευρώ (όπως οι συνταξιούχοι και τα άτομα με αναπηρία ή οι ανασφάλιστοι υπερήλικες), αλλά με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά, ανάλογα με τα τακτικά επιδόματα που εισπράττουν από τον ΟΠΕΚΑ. Εως 420 ευρώ μπορούν να πάρουν οι δυο κατηγορίες δικαιούχων της επιταγής ακρίβειας που θα πληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου, πριν τα Χριστούγεννα. 

 Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που έχουν εγκριτική απόφαση χορήγησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης έως τις 20 Νοεμβρίου, θα λάβουν στην πληρωμή Δεκεμβρίου διπλό ποσό επιδόματος. 

Υπενθυμίζεται πως το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε έως 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και σε έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό) . Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

  • Προϋποθέσεις

Για να δικαιούται το νοικοκυριό το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν θα πρέπει το δηλούμενο εισόδημα να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

  • Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
  • Κινητή περιουσία: 1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ. 2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει κάποια συγκεκριμένα όρια, για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ.
  • Κερδισμένες οι οικογένειες με ανήλικα τέκνα

Οι πλέον κερδισμένοι είναι οι οικογένειες με ανήλικα παιδιά που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού του ΟΠΕΚΑ, καθώς θα λάβουν μιάμιση επιπλέον δόση τον Δεκέμβριο.  

  • Δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν επιπλέον 1,5 δόση, αρκεί να έχουν υποβάλλει εγκαίρως την αίτηση Α21 και να είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού για το πέμπτο δίμηνο του  2022. 

Έτσι οι 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.