Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Επιστροφή στασιαστών στην Άγκυρα προαναγγέλλει ο Τσαβούσογλου



Πολύπτυχο θρίλερ εν εξελίξει από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη μετά την προσγείωση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Blackhawk στις 11:50, που μετέφερε οκτώ πραξικοπηματίες από την Τουρκία αιτούντες άσυλο στη χώρα μας/.

Το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου λόγω βλάβης ενώ πετούσε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και έλαβε άδεια προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη συνοδευόμενο από ζεύγος F-16.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν οκτώ άτομα με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά και με το που πάτησαν στο έδαφο, ζήτησαν πολιτικό άσυλο.  

Οι επιβάτες ανήκουν στο σώμα αεροπορίας του τουρκικού στρατού στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της οποίας συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ίδιοι παραδέχτηκαν επίσημα ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Tελικά πρόκειται για τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγούς και δύο αρχιλοχίες. 

Ανακοίνωση της Ελληνικής αστυνομίας

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία: «Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξαδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται».

Ανακοίνωση της ΥΠΑ για την προσγείωση του τουρκικού ελικοπτέρου

«Σήμερα 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 11:42 τοπική, ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού δήλωσε στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ) κατάσταση emergency (mayday) και ζήτησε να προσγειωθεί άμεσα αναφέροντας ως χαρακτηριστικό κλήσης του τη φράση “Turkish Helicopter”», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Του δόθηκε άμεσα άδεια να προσεγγίσει στο αεροδρόμιο και του παρασχέθηκαν όλες οι σχετικές μετεωρολογικές πληροφορίες καθώς και ο εν χρήσει διάδρομος, που ήταν ο 07. Στη συνέχεια τέθηκε το αεροδρόμιο, που σημειωτέον ήταν ανοιχτό και σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την εν λόγω χρονική περίοδο, σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του συμβάντος και ενημερώθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Διοικητής της ΥΠΑ, ο τομέας του ΚΕΠΑΘ-ΜΑ,ο Αστυνομικός Σταθμός του ΚΑΑΛΔ και η Διοίκηση της 12ης ΜΚ Μεραρχίας Πεζικού.

Το ελικόπτερο ζήτησε να προσγειωθεί στον διάδρομο 25 στον οποίο χρειάζεται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να προσγειωθεί από το σημείο που προσέγγιζε. Σημειωτέον ότι το ελικόπτερο προσέγγιζε από ανατολικά και έκανε την πρώτη κλήση στη συχνότητα κινδύνου (121.500 MHz) σε απόσταση περίπου δέκα (10) ναυτικά μίλια από τον αερολιμένα και πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Από τον αερολιμένα και τις υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανόνες αέρος του ICAO, το emergency plan του αερολιμένα και τα προβλεπόμενα στο εγχειρίδιο αεροναυτικών πληροφοριών Ελλάδας και το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 11:50 τοπική ώρα.

Κατά την έρευνα που έκανε η ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσε ότι υπήρχαν οκτώ (8) επιβαίνοντες, οι οποίοι και συνελήφθησαν».

 

Έκδοση ζητούν οι Τούρκοι

Όπως μεταδίδει η τουρκική Σαμπάχ, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου ζήτησε την έκδοση των στρατιωτικών που δραπτεύτησαν στην Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές του απάντησαν ότι είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την Τουρκία και να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο. 

«Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο «Twitter».

Από την πλευρά του το ΓΕΕΘΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του τονίζει: «Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό».

 

Δήλωση Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, σχετικά με την προσγείωση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη:

«Σήμερα το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης.

Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Δόθηκε εντολή δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Εκεί η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους 8 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές.

Σε ότι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».  

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ουσιαστικά την έκδοση των 8 στασιαστών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα με ανάρτησή του στο twitter.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ενώ προσθέτει πως οι οκτώ στρατιωτικοί θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό.

 Follow
Mevlüt Çavuşoğlu 
 

@MevlutCavusoglu

Spoke by phone w/FM @NikosKotzias of Greece. He said that 8 traitors who fled to Greece will be returned to Turkey as soon as possible

  •  
  •  

  •  

     7676 Retweets

  •  

  •  

     5757 likes

 

Η Αθήνα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την έκδοση, ωστόσο νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε σημειώσει: «Σε ότι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο  ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

Η διαδικασία

Σε πρώτη φάση οι 8  συλληφθέντες στασιαστές θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα - πιθανόν την Κυριακή -και θα παραπεμφθούν στο Αυτόφωρο.

Θα λάβουν μια τριήμερη προθεσμία και μετά ή θα οριστεί τακτική δικάσιμος όπου θα αποφασιστεί ποινή , κατά πάσα πιθανότητα με αναστολή και διοικητική απέλαση.

Ομως επειδή έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την Τουρκία και  έχουν υποβάλλει αίτημα για πολιτικό άσυλο υπάρχει μια διεθνής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. 

Εκτός δραματικού απροόπτου η επιτροπή που θα κρίνει  θα αποφασίσει να απορρίψει το αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου καθώς ψευδώς επικαλέστηκαν κατάσταση κινδύνου « may day» για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα και ενώ ενέχονταν σε απόπειρα κατάλυσης συντάγματος σε γειτονικό κράτος.

Ωστόσο η Αθήνα έχει να λύσει μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική, διπλωματική και νομική εξίσωση με δεδομένο ότι η χώρα που ζηεί την έκδοση τους δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους υπαίτιους του πραξικοπήματος. 

Απλή η επιστροφή του ελικοπτέρου 

Το ελικόπτερο Black HAwk θα παραδοθεί άμεσα στους Τούρκους.Η διαδικασία προβλέπει άμεση έλευση τούρκων πιλότων που θα οδηγήσουν το ελικόπτερο πίσω στην χώρα τους.