Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Επίσημη επίσκεψη της ΠτΔ στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας



Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Rumen Radev. Μετά την επίσημη υποδοχή, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας απένειμε στην Πρόεδρο το παράσημο «Stara Planiná» με κορδέλα.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Radev για την πρόσκληση να επισκεφθώ τη χώρα σας, τη θερμή φιλοξενία που επιφύλαξε σε μένα και την ελληνική αντιπροσωπία, καθώς και για την παραγωγική συζήτησή μας.
Η επίσκεψη μου επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, το οποίο αντανακλά τους σημαντικούς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς μας δεσμούς, καθώς και τη φιλία που συνδέει τους λαούς μας. Η συνεργασία μας έχει σταθερές βάσεις και εδράζεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό μας όραμα για ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας, τόσο για τις χώρες μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Ως γείτονες, εταίροι στην Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Βουλγαρία αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όπως τονίσθηκε στην συζήτησή μας με τον Πρόεδρο Radev, η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης σε ευρύτατο φάσμα τομέων αποτελεί κοινή επιδίωξη. Κομβικής σημασίας είναι ο τομέας της οικονομικής ανάπτυξης. Η Βουλγαρία αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες σημαντικότατο εμπορικό εταίρο της χώρας μου και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση αναδεικνύει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και της συνδεσιμότητας. Η συνεργασία των χωρών μας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της διαμορφούμενης νέας αρχιτεκτονικής της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν, καθώς και υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) δεν είναι μόνο δείγμα της ενίσχυσης της διμερούς μας συνεργασίας, αλλά και ένα καθοριστικό βήμα προς την ενεργειακή διασφάλιση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Διασυνδετήριος Αγωγός, μαζί με τον υπό κατασκευή Πλωτό Τερματικό Σταθμό Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU), αποτελούν τη βάση για τη λειτουργία του “Κάθετου Διαδρόμου” φυσικού αερίου με στρατηγική συμβολή στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενεργειακής τροφοδοσίας προς όφελος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας τις προοπτικές της ενεργειακής ασφάλειας.
Με τον Πρόεδρο Radev συζητήσαμε επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στη γειτονιά μας. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, αλλά και η περιοχή μας συγκεκριμένα, λόγω της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και της επιτάχυνσης της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή μας.
Από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης του 2003 ως και σήμερα, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και συνεισφέρει έμπρακτα στον σκοπό αυτόν. Η ταχεία ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ παραμένει πάγια στρατηγική προτεραιότητα της χώρας μου. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το μέλλον ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου βρίσκεται εντός μιας σταθερής ασφαλούς και ενωμένης Ευρώπης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επαναφέρει με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο τη σημασία της απρόσκοπτης συνέχισης της διαδικασίας διεύρυνσης.
Όπως τόνισα στον Πρόεδρο Radev, για την Ελλάδα η καταδίκη κάθε αναθεωρητικής πολιτικής είναι ζήτημα αρχής και άμεσου εθνικού συμφέροντος, ενώ η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου είναι θεμέλιος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση των σχέσεων μας με ομονοούσες χώρες για την αντιμετώπιση απειλητικών και παραβατικών πρακτικών, που υπονομεύουν την ασφάλεια και την σταθερότητα».
Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου παρακάθησε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Galab Donev προς τιμήν της. Ακολούθως μετέβη στην Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρό της Vezhdi Rashidov.
Χθες, η κυρία Σακελλαροπούλου παρακάθησε σε δείπνο με μέλη του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία (HBCB).
Την κυρία Σακελλαροπούλου συνοδεύει o Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.