Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία



«Εχουμε συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ» ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκόπη Παυλόπουλο, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ.

Οπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρόκειται για συμφωνία με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων ενώ περιλαμβάνει και συνταγματική αναθεώρηση του γειτονικού κράτους. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε μέσω non paper το Μαξίμου, η ονομασία είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Την Παρασκευή η προ ημερησίας στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στις επικοινωνίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό, θα γίνει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Συνάντηση με Παυλόπουλο και διάγγελμα

Η συνάντηση Παυλόπουλου-Τσίπρα ολοκληρώθηκε, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει αναλυτικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είχε προηγηθεί η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

 

Η συνάντηση Τσίπρα-Παυλόπουλου

«Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα τη Συμφωνία, που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό και την επίτευξη συμφωνίας μετά την τελική του τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σήμερα το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «καλή συμφωνία», η οποία καλύπτει, όπως συμπλήρωσε, όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και βεβαίως προϋποθέσεις, που αποτελούν τους βασικούς άξονες, αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Όπως σημείωσε, έχουμε μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, «erga omnes», τόσο δηλαδή στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια η Συμφωνία προβλέπει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση Συνταγματικής Αναθεώρησης για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το σημαντικότερο είναι πως έχουμε μια Συμφωνία που προβλέπει και αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορούν τα σημεία εκείνα εις τα οποία υπάρχουν αναφορές που εκπέμπουν αλυτρωτισμό, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία του Συντάγματος.

Σημαντικότερο όλων χαρακτήρισε το γεγονός ότι με αυτή τη Συμφωνία διασφαλίζεται, κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ίδια η Συμφωνία προβλέπει πως θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά, θα κυρωθεί δηλαδή από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις, και ειδικότερα τη Συνταγματική Αναθεώρηση και χαρακτήρισε την εν λόγω Συμφωνία καλή εξέλιξη για την περιοχή μας.

Ακολούθως, ανέφερε ότι πρόκειται να ενημερώσει αμέσως μετά τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος για τη χώρα, όπως επισήμανε, να διοργανωθεί με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού, ειδική συνεδρίαση, έτσι ώστε να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ενημέρωση, καθώς και για την τήρηση -όπως σημείωσε- της κοινοβουλευτικής τάξης, στα μεγάλα αυτά θέματα, δηλαδή την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι από εδώ και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη, για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει και που είναι αυτονόητες, εναπόκειται σε αυτήν.

Όπως σημείωσε: «Αυτή η εθνική θέση -περί εθνικής θέσης πρόκειται- το ότι δηλαδή προϋπόθεση για οποιαδήποτε Συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν είναι μόνο γιατί από αυτή θα κριθεί τελικά η Συμφωνία η οποία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα έχουν γίνει, εάν θα τηρηθεί από το γειτονικό μας κράτος όλη αυτή η δέσμευση, την οποία τώρα αναλαμβάνει. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα, μέσα από αυτή την προϋπόθεση που έθεσε, δείχνει τον σεβασμό της, ως ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα με δημοκρατική ευαισθησία, και προς την έννομη τάξη της πΓΔΜ».

Πρόσθεσε, ταυτόχρονα, ότι θα ήταν αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους και για την Ελλάδα ιδίως, με αυτή τη δημοκρατική παράδοση, να οδηγεί μια χώρα και τον πρωθυπουργό της να αποδέχεται πράγματα τα οποία είναι αντίθετα με το Σύνταγμα τους. «Έτσι όπως έρχονται λοιπόν τα πράγματα αυτή την στιγμή, εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε. Από αυτό θα κριθεί και η τελική Συμφωνία η οποία θα έρθει την εποχή εκείνη, εφόσον έχει τηρήσει τα υπεσχημένα. Και θέλω να πω επιπλέον τούτο: Ότι εφόσον τα τηρήσει, αυτός ο σεβασμός της Ιστορίας που τόσο καιρό είχε κακοπάθει από τη γειτονική μας χώρα -για να είμαστε ειλικρινείς και από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της- αυτός ακριβώς ο σεβασμός της Ιστορίας είναι ένα καλό διαβατήριο ειδικά για την περαιτέρω πορεία της. Είναι καλό για αυτόν τον λαό τελικά, να συμμορφωθεί με την Ιστορία. Γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν ήταν μόνο μια παραβίαση βασικών αρχών που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο το να διεκδικείς την κληρονομία της Αρχαίας Μακεδονίας του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Αλλά οδηγούσε σε μια γελοιοποίηση πραγματικά και τους ηγέτες αυτού του κράτους, την οποία εμείς δεν θέλουμε. Θέλουμε καλή γειτονία και η καλή γειτονία ξεκινάει από τον σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε και πάλι τον πρωθυπουργό και επισήμανε ότι «η συζήτηση στη Βουλή δείχνει και πάλι ότι εμείς στην Ελλάδα, στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα, ξέρουμε ότι αυτά συζητούνται κατεξοχήν στο ναό της Δημοκρατίας που είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο».

18:37 Ο διάλογος Τσίπρα-Παυλόπουλου μπροστά στις κάμερες:

Αλέξης Τσίπρας: «Ηρθα λίγο ξαφνικά. Κατανοώ τις δυσκολίες με τα ΜΜΕ. Νομίζω όμως ότι είναι για καλό σκοπό, μεταφέρω καλά νεά. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολλά χρόνια, για τη διαφορά που έχουν οι δύο χώρες σε ό,τι αφορά την ονομοσία.
Εχουμε συμφωνία, θα έλεγα μια καλή συμφωνία, για αυτό είμαι χαρούμενος, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά. Προϋποθέσεις που αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής επί δύο δεκαετίες. Σύνθεση ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα- πέρα από την ονομασία- και στα σημεία που εκπέμπουν αλυτρωτισμό. Σημαντικότερο όλων είναι ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας Μακεδονίας που στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν, κάτι που αποτελούσε διαρκές εμπόδιο ανάμεσα στους δύο λαούς.

Είναι σημαντική και θετική εξέλιξη. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις, τη συνταγματική αναθεώρηση. Κάτι που κατοχυρώνει τις θέσεις που έχουμε βάλει. Άρα θα πρέπει στο εξής αυτή η καλή συμφωνία, που είναι θετική εξέλιξη και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Στη συνέχεια θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για να ενημερώσω τη Βουλή. Είναι χρέος όλων να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία που αποτελεί ιστορικό βήμα».

 

Προκόπης Παυλόπουλος: «Ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης στα μεγάλα μας θέματα. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει εναπόκειται σε εκείνη.
Είναι ανάγκη να επαναλάβω ότι αυτή η εθνική θέση- ότι προϋπόθεση είναι η αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ- δεν είναι μόνο επειδή από αυτή θα κριθεί η συμφωνία, αλλά το κυριότερο ότι η Ελλάδα, μέσα από αυτό, δείχνει τον σεβασμό, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, για το γειτονικό κράτος.

Θα ήταν αδιανόητο για εμάς να οδηγείται μια χώρα να αποδεχθεί πράγματα αντίθετα του συντάγματος. Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε.

Εφόσον τα τηρήσει, αυτός ο σεβασμός της ιστορίας- που τόσο καιρό είχε κακοπάθει από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της- θα είναι ένα καλό διαβατήριο για την πορεία της. Είναι καλό για αυτόν τον λαό να συμμορφωθεί με την ιστορία. Θέλουμε καλή γειτονία και αυτή ξεκινά από τον σεβασμό στην ιστορία και στο διεθνές δίκαιο».

 

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και τον πρόεδρο της Βουλής.

Στις 19:30 ο Ελληνας πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ενώ το ίδιο θα κάνει και ο Ζόραν Ζάεφ ταυτόχρονα, από τα Σκόπια.

Μητσοτάκης: Μας ενημερώνεις εκ των υστέρων, στείλε μου το κείμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός στις 09:30 αύριο το πρωί, Τετάρτη 13 Ιουνίου, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ενημερωθεί επί της συμφωνίας.

Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση και αναμένεται αργότερα να κάνει δήλωση.

 

Πηγή: Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr