Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επαναπατρισμός: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Τι θα γίνει με τους Έλληνες του Λονδίνου



Τον γόρδιο δεσμό του επαναπατρισμού Ελλήνων από πόλεις του εξωτερικού και ειδικά από την Βρετανία προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση.

Τα αυστηρά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και η απαγόρευση πτήσεων από χώρες που έχουν χιλιάδες κρούσματα δεν πρόκειται να αλλάξουν το επόμενο διάστημα με χιλιάδες Έλληνες να συγκεντρώνονται κάθε μέρα στα αεροδρόμια του Λονδίνου αλλά και την ελληνική πρεσβεία προσπαθώντας να βρουν μια λύση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς έχει επανειλημμένως τονίσει πως «δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό. γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας».

Σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο ο κ. Χαρδαλιά υποστήριξε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού ότι θα επιστρέψουν στη χώρας μόνο όσοι έλληνες πολίτες έχουν πολύ ειδικούς λόγους.

«Όσο κι αν φωνάζουν κάποιοι, αν δεν έχουν σοβαρό λόγο πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που δεν συνεργάζονται με τη πρεσβεία επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα. Η έμφασή μας είναι συγκεκριμένη και ειδικά για την Αγγλία όπου πάνω από 2.000 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό» πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή δεκάδες Έλληνες που είχαν πράγματι σοβαρό λόγο να γυρίσουν στην χώρα φιλοξούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο, μέχρι να τους γίνει τα απαραίτητα τεστ. Όσοι είναι θετικοί παραμένουν εκεί σε καραντίνα για διάστημα 14 ημέρων και οι υπόλοιποι επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα επαναπατριστούν:

  • Όσοι χρίζουν ιατρικής περίθαλψης και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί που ζουν (π.χ. έγκυες και χρόνια πάσχοντες).
  • Όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (π.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού)
  • Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ όπου απαιτείται μόνο το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

 

Ο γενικός επαναπατρισμός κρύβει ένα μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία και την συλλογική προσπάθεια που γίνεται όλο αυτό το διάστημα καθώς είναι πολύ δύσκολο η πολιτεία να περιορίσει σε καραντίνα χιλιάδες άτομα.

Υπάρχουν φόβοι πως ένας γενικός επαναπατρισμός θα αναγκάσει σε περιορισμό κατ’ οίκον τους πολίτες και αρκετοί από αυτούς δεν θα το τηρήσουν, με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού, ειδικά σε περιοχές που μέχρι στιγμής δεν έχουν κάποιο κρούσματα.

Παραδείγματα προς αποφυγή

Τρομοκρατημένοι είναι οι κάτοικοι στην Ικαρία με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμπεριφορά ενός 25χρονου επιχειρηματία, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία, ωστόσο δεν μπήκε σε οικειοθελή καραντίνα 14 ημερών ως όφειλε να κάνει. Αντιθέτως, πήρε το πλοίο της γραμμής στις 20 Μαρτίου και πήγε στην Ικαρία μαζί με φίλους του.

Εκεί, νόσησε, έκανε υψηλό πυρετό και έγινε επιχείρηση αεροδιακομιδής για να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου και διαγνώστηκε με κοροναϊό. Μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναζήτηση όσων ταξίδεψαν στο πλοίο με τον 25χρονο γιο επιχειρηματία.

Παρόμοια συμπεριφορά είχε και ένας φοιτητής από την Αγγλία που ήρθε πριν μερικές μέρες στην Ελλάδα και δεν μπήκε σε καραντίνα, αλλά αποφάσισε να ταξιδέψει και εντοπίστηκε θετικός στον ιό στον Λουτράκι