Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

13 °C

Σήμερα, 17. Οκτωβρίου 2021

Έως το τέλος Οκτωβρίου τα αποτελέσματα των ελέγχων στον βυθό του ΣαρωνικούΜία σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Σαρωνικού Κόλπου θα δώσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στον βυθό , τα οποία αναμένουν σύντομα οι ειδικοί του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
 
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννη Χατζηανέστη, αυτοί θα συνεχίζονται έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες απορρύπανσης.
 
«Εκκρεμούν ακόμη οι αναλύσεις από τον θαλάσσιο βυθό, από τα ιζήματα, για να δούμε αν από εκεί υπάρχει επιβάρυνση, αλλά και οι αναλύσεις από τους θαλάσσιους οργανισμούς, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να βγουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηανέστης.
 

 

Η πρώτη σειρά ελέγχων που αφορά την παράκτια ζώνη, από τη Σαλαμίνα μέχρι τα Λεγρενά, έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τα πρώτα αποτελέσματα να μιλούν για σαφή βελτίωση της περιοχής, ενώ επίσης έχουν ολοκληρωθεί και κάποιες αναλύσεις στο θαλασσινό νερό σε δείγματα που ελήφθησαν σε μεγαλύτερο βάθος.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι έπειτα από τις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στην ανοικτή θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου, το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι οι προσδιορισθείσες τιμές συγκεντρώσεων ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων κρίθηκαν φυσιολογικές.
 
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, όρια επιτρεπτά και μη επιτρεπτά για τους πετρελαϊκούς υδρογονανθράκες δεν έχουν θεσμοθετηθεί, τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επομένως, οι τιμές συγκεντρώσεών τους που ελέγχονται, «εκτιμώνται μόνο σε σχέση πως ήταν πριν και συγκρίνοντάς τες με τη βιβλιογραφία», καταλήγει ο κ. Χατζηανέστης.