Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ενταση στο υπ. Περιβάλλοντος: Κατάληψη των μεταλλωρύχων - Τους έριξαν χημικά τα ΜΑΤ



Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τις 8:30 το πρωί από εργαζομένους στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Άνδρες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένοι μπροστά στην είσοδο του υπουργείου έκαναν χρήση χημικών κατά όσων διαδηλωτών βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο όταν αυτοί επιχείρησαν να μπουν στο κτήριο. 

Τα ΜΑΤ αφενός έχουν αποκλείσει την είσοδο στους υπόλοιπους διαδηλωτές και αφετέρου κατά διαστήματα προσπαθούν να βγάλουν σηκωτούς τους μεταλλωρύχους-καταληψίες από το υπουργείο.

Τελικά μετά από διαβουλεύσεις λίγο μετά τις 10 το πρωί επετράπη η είσοδος στο κτήριο μιας εξαμελούς αντιπροσωπείας των μεταλλορύχων.

Μετά την έφοδο οι εργαζόμενοι που μπήκαν στο κτήριο βγήκαν στα παράθυρα και ανέμισαν τις στολές εργασίας τους.

«Δεν γινόταν να μην κατέβουμε στην Αθήνα» δήλωσαν εργαζόμενοι για την απόφασή τους να έρθουν στην Αθήνα με λεωφορεία από τη Χαλκιδική.

«Δεν θα φύγουμε αν δεν πάρουμε τις άδειες» προσθέτουν και λένε ότι θέλουν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Μπορεί ο Τσίπρας να μιλά για επενδύσεις αλλά αυτή η επένδυση κλείνει» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χρήστος Ζαφειρούδας.

Οι εργαζόμενοι φωνάζουν συνθήματα και κατά του συμβούλου στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα. «Καρανίκα αλήτη του Τσίπρα δεκανίκι» φωνάζουν οι μεταλλωρύχοι αντιδρώντας στην ανάρτησή του που προκάλεσε σάλο όταν έγραψε «στα τσακίδια» για τη επένδυση της Eldorado.

Οι μεταλλωρύχοι έχουν απλώσει ένα πανό που γράφει τη λέξη «κατάληψη» στην είσοδο του κτηρίου και δεν επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο σε αυτό.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στην έκδοση αδειών για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική που οδήγησαν την καναδική εταιρεία Eldorado να ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναστείλει την επένδυσή της στην Ελλάδα.