Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ενταση στην κηδεία της 13χρονης στην Αμφισσα - Απειλές από τους Ρομά για βεντέτα



Η κηδεία της 13χρονης Γιαννούλας στην Άμφισσα ήταν προγραμματισμένη για τις 11.00, ωστόσο ξεκίνησε νωρίτερα, στις 10.15. Συγγενείς του αδικοχαμένου παιδιού πραγματοποίησαν πορεία κοντά στο νεκροταφείο και στη συνέχεια έφτασαν σε αυτό για να πουν το τελευταίο αντίο στο άτυχο κορίτσι.

Το παιδί που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα, που έριξε επιχειρηματίας στον καταυλισμό που ζούσε. Το κλίμα ήταν όπως αναμενόταν ιδιαίτερα φορτισμένο κατά τη διάρκεια της κηδείας. Η μητέρα και οι στενοί συγγενείς της, ζητούσαν τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία του δράστη που διαφεύγει.

Κλειστή παραμένει αυτή την ώρα η εθνική οδός Άμφισσας- Λαμίας στο ύψος του ΒΙΟΠΑ της Άμφισσας. Συγγενείς και φίλοι της 13χρονης ρομά την συνόδευσαν πριν λίγη ώρα στην τελευταία της κατοικία, ενώ κάποιοι εξ αυτών ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης και τη σύλληψη του δράση, που ακόμα διαφεύγει των αρχών, έκλεισαν το δρόμο βάζοντας φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούν διακριτικά τα γεγονότα, έχοντας αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ έχουν διακόψει και την κυκλοφορία αρκετά μέτρα πριν το σημείο όπου εξελίσσονται τα γεγονότα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, αναφορικά με την υπόθεση, συνελήφθη χθες το απόγευμα στην Άμφισσα, ένας 40χρονος αλλοδαπός, για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία της 13χρονης. Η εξέλιξη προέκυψε καθώς συγγενείς της άτυχου παιδιού τον υπέδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ως συνοδηγό του οχήματος του φερόμενου ως δράστη λίγη ώρα μετά το περιστατικό.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό του επιχειρηματία από την Άμφισσα που κατηγορείται πως σκότωσε το 13χρονο κορίτσι σε καταυλισμό της περιοχής.

Παρούσα στην άγρια δολοφονία του κοριτσιού ήταν η ίδια της η μητέρα που είδε τον καταζητούμενο να πυροβολεί με μια καραμπίνα και να σκοτώνει την 13χρονη Γιαννούλα.

Από εκείνη τη στιγμή ο δράστης αναζητείται ενώ οι αρχές έχουν απομακρύνει την οικογένεια του από την πόλη καθώς φοβούνται αντίποινα από τους Ρομά.

Πρώτη σύλληψη για τη δολοφονία

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 40χρονος αλλοδαπός, υπάλληλος του επιχειρηματία, που κατηγορείται ως συνεργός στο έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος βρέθηκε μέσα στο αγροτικό του επιχειρηματία λίγη ώρα μετά τους πυροβολισμούς που στοίχισαν τη ζωή στη 13χρονη. Ρομά που άρχισαν να καταδιώκουν τον δράστη, μπορεί να μην κατάφεραν να πιάσουν τον ίδιο, ωστόσο εγκλώβισαν τον υπάλληλό του και του επιτέθηκαν.

Λίγη ώρα αργότερα έφτασε στο σημείο η αστυνομία και τον οδήγησε στο τμήμα. Θα ερευνηθεί αν βοήθησε τον φερόμενο ως δράστη στο έγκλημα. Μέχρι στιγμής ο ίδιος αρνείται τα πάντα, ενώ όπως λέει δεν γνωρίζει που μπορεί να έχει βρει καταφύγιο το αφεντικό του.

Μητέρα 13χρονης: Ζητώ δικαίωση, είδα ότι αυτός τη σκότωσε

Η μητέρα της μικρής συγκλονισμένη από την απροσδόκητη απώλεια, μίλησε στην εκπομπή TatianaLive για το πώς έγινε το τραγικό περιστατικό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ο φερόμενος ως δράστης πέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα με το αυτοκίνητό του έξω από τον καταυλισμό. Ρομά του έκαναν παρατήρηση καθώς εκεί περνούν και παίζουν παιδιά και υπήρχε κίνδυνος να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Ο 34χρονος επιχειρηματίας σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αντέδρασε και αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Κάποιοι Ρομά τότε φέρονται να χειροδίκησαν εναντίον του. Εκείνος εξοργισμένος έφυγε και επέστρεψε με το όπλο του. Ο 34χρονος φέρεται να πυροβόλησε δύο φορές. Η μια σφαίρα τραυμάτισε έναν 35χρονο στο πόδι. Η άλλη βρήκε την μικρή Γιαννούλα και τη σκότωσε.

«Χόρευε η κόρη μου, εγώ ήμουν απέναντι και άκουσα τον πυροβολισμό. Βλέπω την κόρη μου κάτω. Μου σκότωσε την κόρη αυτός, σηκώθηκε κι έφυγε. Τον είδα ότι ήταν αυτός. Μου σκότωσε το μωρό, εγώ έσπασα το σπίτι του, εγώ έβαλα φωτιά στο αυτοκίνητό του. Σκότωσε την κόρη μου. Ήταν κι άλλα παιδιά που χόρευαν εδώ. Δεν πρόλαβε να φύγει το κορίτσι μου. Εγώ τη σήκωσα από κάτω…» λέει η μητέρα της 13χρονης στην εκπομπή Tatiana Live με την Τατιάνα Στεφανίδου στο Epsilon.

«Ζητάω δικαίωση. Η κόρη μου έφυγε. Αυτός να σαπίσει στη φυλακή, να κλειστεί όλα τα χρόνια μέσα. Πέθανε σαν ένα αρνί, έτσι πετάχτηκε το αίμα της… εγώ την πήγα στο νοσοκομείο, ήταν γεμάτη αίματα, το κορίτσι μου ήταν “σβησμένο”» συνεχίζει η μητέρα της 13χρονης κοπέλας στη συγκλονιστική της μαρτυρία. «Σκότωσε κι έφυγε. Είναι δολοφόνος» καταλήγει η μητέρα της Γιαννούλας…

Kαζάνι που βράζει η Άμφισσα, σήμερα η κηδεία της 13χρονης

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Άμφισσα, λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή μίας 13χρονης, που σύμφωνα με τους κατοίκους έχει τουλάχιστον δυόμιση δεκαετίες να συμβεί στην περιοχή.

Ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης και την ίδια στιγμή συγγενείς των Ρομά σχεδόν από όλη τη χώρα συγκεντρώνονται στον καταυλισμό.

Σήμερα στις 11 θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της 13χρονης που έπεσε νεκρή τη Δευτέρα από τα πυρά του επιχειρηματία.

Συγκέντρωση Ρομά στην πλατεία

Τεταμένη ήταν χθες το βράδυ η κατάσταση στην Άμφισσα. Εξαγριωμένοι Ρομά κρατώντας ξύλα και ρόπαλα στα χέρια συγκεντρώθηκαν για περίπου μισή ώρα στην κεντρική πλατεία διαμαρτυρόμενοι για το αιματηρό περιστατικό και τον άδικο χαμό της 13χρονης.

Όπως αναφέρει το Σταρ Κεντρικής Ελλάδος, απαιτούν δικαιοσύνη και την παραδειγματική τιμωρία του 34χρονου φερόμενου δράστη. Απειλούν να πάρουν όπως λένε και εκείνοι το νόμο στα χέρια τους.

Οι ΡΟΜΑ αποχώρησαν χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ματαιώθηκε η συγκέντρωση κατοίκων της Άμφισσας.

Δήμαρχος: Μεμονωμένο περιστατικό

Ο δήμαρχος Άμφισσας, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε ως μεμονωμένο το συγκεκριμένο περιστατικό. «Αυτό το περιστατικό δεν αποδίδει την ταυτότητα της ήσυχης πόλης που είναι η Άμφισσα» δήλωσε. Ο δήμαρχος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση στη μνήμη της 13χρονης που έχασε τη ζωή της, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, θεωρώντας πως «δεν μπορεί κανείς από οποιαδήποτε πλευρά να εκμεταλλευτεί ένα τόσο τραγικό γεγονός». Εκφράζει και ο ίδιος την απορία του για τη «συγκέντρωση των πολιτών», θεωρώντας ότι «τέτοιες συγκεντρώσεις σ' αυτόν τον χρόνο δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό». Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τη θέληση της ευρύτερης κοινωνίας της πόλης, ανεξάρτητα από ακραίες φωνές απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται». Κρατά, μάλιστα, αποστάσεις ακόμη και από την απογευματινή συγκέντρωση, καθώς, όπως σημειώνει, «πρόκειται για μία συγκέντρωση που δεν ξέρουμε ούτε ποιος την προσκαλεί, δεν ξέρουμε την ταυτότητά της και πολύ, δε, περισσότερο πρόκειται για μία συγκέντρωση, η οποία συγκαλείται μέσα από τα social media. Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε. Τώρα δεν είναι η ώρα, καθώς η σημερινή μέρα είναι μία μέρα θλίψης για την πόλη». «Παρόμοιο έγκλημα στην Άμφισσα έχει να γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του '80» υπενθυμίζει.

Την ίδια στιγμή, στον καταυλισμό των τσιγγάνων το κλίμα είναι ιδιαίτερα έντονο. Μάλιστα, ανάμεσά τους υπάρχουν και φωνές οι οποίες ανεβάζουν τους τόνους λέγοντας ότι «θα καεί η πόλη μετά την κηδεία του παιδιού». Ωστόσο, υπάρχουν και περισσότερο ψύχραιμοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η σύλληψη του δράστη θα είναι το βάλσαμο για την εκτόνωση της κατάστασης.

 Η ανακοίνωση της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ρομά

«Ένα μόλις χρόνο μετά τον άδικο θάνατο του εντεκάχρονου Μάριου στο Μενίδι, σε συνθήκες που δεν έχουν ακόμα πλήρως διαλευκανθεί, θρηνούμε σήμερα στην Άμφισσα ένα δεκατριάχρονο κοριτσάκι ελληνικής καταγωγής Ρομά, θύμα στυγερής δολοφονίας, προϊόν ρατσιστικού, ξενοφοβικού και εκδικητικού παραληρήματος» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ».

Παράλληλα με την καταδίκη της πράξης, η Ομοσπονδία των Ρομά εκφράζει την οδύνη και τη θλίψη της για το περιστατικό και τα οδυνηρά αποτελέσματα που είχε, τονίζοντας πως «απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές». Δηλώνει δε, την «απόλυτη εμπιστοσύνη» της στη Δικαιοσύνη.