Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Ελπίς»: Τι είναι οι κεραυνοί που χτυπούν μέσα στην χιονοθύελλα



Εκτός από την σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η κακοκαιρία «Ελπίδα» εισήγαγε κάτι καινοφανές για την Ελλάδα, τη λεγόμενη χιονοκαταιγίδα με τις ασυνήθιστες βροντές, οι οποίες προκαλούν ισχυρή εντύπωση και ανησυχία.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, οι χιονοκαταιγίδες είναι ένα φαινόμενο σπάνιο, αλλά όχι ανεξήγητο. Δημιουργούνται στο εμπρόσθιο άκρο ενός ψυχρού μετώπου (ή και ενός θερμού, το οποίο συναντά ένα πολύ ψυχρό), όπου η βροχή μετατρέπεται σε χιόνι. Ακολουθεί μια πολύ ισχυρή χιονόπτωση, με κάθετη φορά. Η ανάμιξη ψυχρών και θερμών στοιχείων δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση κεραυνών και βροντών.

Συνήθως, όταν χιονίζει, ο θόρυβος της βροντής μονώνεται και γίνεται αισθητή μόνο σε μικρή απόσταση (5-6 χλμ) από το σημείο όπου πέφτει ο κεραυνός. Όμως, στην περίπτωση χιονοκαταιγίδες οι βροντές ακούγονται σε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα. Επίσης, παρατηρείται ότι οι κεραυνοί μοιάζουν πιο φωτεινοί, κάτι που οφείλεται στην αντανάκλαση του φωτός στο χιόνι.

Οι καταιγίδες αυτού του τύπου εκδηλώνονται κατά κανόνα πάνω από υδάτινες εκτάσεις, όπως λίμνες, θάλασσες, ωκεανούς κ.λπ., καθώς ρεύματα ψυχρού αέρα διέρχονται πάνω από το, αναλογικά πολύ πιο θερμό, νερό (διαφορά άνω των 15 βαθμών Κελσίου). Έτσι εξηγούνται οι χιονοκαταιγίδες σε μέρη του πλανήτη όπως πχ οι Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, η Σκωτία κ.α.

Χιονοκαταιγίδες, όμως, έχουν καταγραφεί επίσης στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στο ορεινό τμήμα της Ιορδανίας, του Ισραήλ κ.α. Ο μηχανισμός παραγωγής των χιονοκαταιγίδων παραμένει πάντοτε ίδιος: Ένα πολύ ψυχρό ρεύμα, ακόμη και πολικό, κινείται από βορρά προς νότο και συναντά ένα θερμό μέτωπο -κάτι που συμβαίνει στην παρούσα φάση στην Ελλάδα με την «Ελπίδα»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς το φαινόμενο των χιονοκαταιγίδων είναι ευεξήγητο. Ίσως όχι ευχάριστο, αλλά πάντως φυσιολογικό. Κάτι που σημαίνει ότι, ακόμη και στην Ελλάδα, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις χιονοκαταιγίδες.