Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Εκτάκτως στην Αθήνα ο Μοσκοβισί. Προσπάθειες να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση



Στην Αθήνα αναμένεται να έρθει την ερχόμενη Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές υποθέσεις  Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα και να συναντηθεί με την ανώτατη πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση.

Με τον χρόνο να πιέζει καθώς η περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αρχίσει να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε όλους, οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση σύγκλιση μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης και τoυ ΔΝΤ από τη μία πλευρά και της κυβέρνησης από την άλλη, σε ένα περίγραμμα συμφωνίας με βάση τη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής.

Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων χαρακτηρίζουν την συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη, γιατί για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο εξετάστηκαν οι βασικές παράμετροι μιας συνολικής συμφωνίας. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν δεν γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις σε βασικά ζητήματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα θέματα ανοικτά, τα οποία άμεσα πρέπει να ξεκαθαριστούν ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και να κλείσουν την αξιολόγηση. Ωστόσο, ο χρόνος λιγοστεύει και οι πιθανότατες για κατ’ αρχήν συμφωνία στο Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου εξανεμίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν την περασμένη Παρασκευή, προκαταβολική νομοθέτηση μείωσης του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις και υλοποίηση όλου του σκληρού πακέτου για τα εργασιακά.

Η μείωση του αφορολογήτου, στα επίπεδα των 5.900 ευρώ, με αλλαγή συντελεστών κατά τη συνταγή του ΔΝΤ έχει μετρηθεί ότι αποδίδει 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1% του ΑΕΠ – επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ- εκτιμάται ότι αποδίδει η μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Τα μέτρα αυτά, κατά τη συνταγή των θεσμών θα έπρεπε να ψηφιστούν τώρα για να εφαρμοστούν από το 2019, στο βαθμό όπου οι προβλέψεις της κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν επιβεβαιώνονταν το 2018 και οι εξελίξεις έφερναν πιο κοντά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ωστόσο, οι νέες απαιτήσεις των θεσμών έχουν προκαλέσει κόντρες εντός ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιήσεις στο Μαξίμου ότι δεν περνούν νέα μέτρα πυροδοτεί η απαίτηση των δανειστών για υποχώρηση της Αθήνας στην διαπραγμάτευση.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού συνέχισε το “αντάρτικο” κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπενθύμισε κομψά στους συντρόφους του ότι ακολουθεί την κυβερνητική γραμμή στη διαπραγμάτευση.

Ο Νίκος Μανιός από την “Ομάδα των 53” τόνισε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το Μαξίμου δεν πρέπει να δεχθεί νέα μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα τα ψηφίσει. «Θέλουν να μας κάνουν “Ιφιγένεια”, να μας θυσιάσουν για να φυσήξει ο ούριος άνεμος της διάλυσης της Ευρωζώνης, η οποία θα οδηγήσει σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν πρέπει ψηφίζοντας μέτρα να τους δώσουμε το μαχαίρι με το οποίο θα μας θυσιάσουν», τόνισε.

Τον χορό των αντιδράσεων, βάλλοντας κατά του Αλέξη Τσίπρα, έσυρε πρώτος ο Νίκος Φίλης, στον οποίο άσκησαν δριμεία κριτική κυβερνητικά στελέχη.

Βρυξέλλες: κλείστε τώρα την αξιολόγηση

Την ώρα που στην Κυβέρνηση ψάχνουν αν και πόσα βήματα πίσω θα κάνουν στην διαπραγμάτευση, στις Βρυξέλλες ανησυχούν για τον χρόνο που χάνεται και ζητούν να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει ταχύτατα να επανεξετάσουν και να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να λάβει η χρεωμένη χώρα, με αντάλλαγμα το ξεκλείδωμα των δόσεων», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ίδια εφημερίδα ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, σημειώνει πως ενδεχόμενο Grexit  θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη.

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι «το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να καταρρεύσει καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή του για το εάν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότησή του» έκρουσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί στην προεκλογική σκηνή της Γερμανίας

Η Ελλάδα κυριαρχεί και στην προεκλογική κόντρα της Γερμανίας, με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να αδειάζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ρητορική του περί Grexit. «Δεν επιτρέπεται να ξαναπροσπαθήσει κάποιος, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη», υποστήριξε ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η Bild, η Άνγκελα Μέρκελ προηγείται στην κούρσα για την Καγκελαρία, μόλις με μία μονάδα του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε σημερινή του  συνέντευξή στην εφημερίδα Die Welt, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα είχε στην Ευρώπη η ανακίνηση ενός νέου γύρου συζητήσεων για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.