Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων. Συναγερμός για πυρκαγιές



Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο για θυελλώδεις ανέμους σήμερα, που θα φτάνουν μέχρι και 8 μποφόρ.

Αναλυτικά, η ΕΜΥ ενημερώνει για χαμηλές πιέσεις στην Κύπρο και υψηλές στα βορειοανατολικά Βαλκάνια. Άνεμοι βόρειοι – βορειοανατολικοί ύψους 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν σχεδόν σε όλο το Αιγαίο, στον Νότιο Ευβοϊκό, στο Στενό Καφηρέα και στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά των Κυθήρων.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία στη χώρα, φτάνοντας κατά τόπους τους 38 βαθμούς Κελσίου. Όπως φαίνεται και στον χάρτη από το meteo, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 36-38 βαθμούς στη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, και τους 35-37 βαθμούς στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη. 

 

Αν και το μελτέμι θα μειώσει τη δυσφορία από τη ζέστη, εντούτοις το «κοκτέιλ» θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών αυξάνει κατά κόρον τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου και τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά.

Συναγερμός για πυρκαγιές

Ήδη, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για σήμερα, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας που δημοσιοποίησε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε «πορτοκαλί συναγερμό» είναι οι παρακάτω περιοχές : Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Λακωνία, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Κύθηρα, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα και Ηλεία θα είναι σε πορτοκαλί συναγερμό την Παρασκευή.