Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Έκτακτη συνεδρίαση για τα «λουκέτα» στην αγορά ζητά η Δημ. Συμπαράταξη



Την έκτακτη σύγκληση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής με αφορμή την κατάρρευση της αγοράς και των «λουκέτων» σε Μαρινόπουλος, Ledra Hotel, Jet Oil, Softex, Παπασωτηρίου κ.α. ζητά η «Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ».

Συγκεκριμένα οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Μιχάλης Τζελέπης, Γιάννης Κουτσούκος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Ανδρέας Λοβέρδος και Εύη Χριστοφιλοπούλου σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, την Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κα Χαρά Καφαντάρη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάκη Μπαλαούρα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Εμμανουήλ Νικόλαο Μανιό επισημαίνουν ότι:

«Η ελληνική οικονομία διανύει μία ακόμη περίοδο ύφεσης. Με ξεκάθαρη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε λόγω της απραξίας και της αδράνειας των στελεχών της είτε λόγω των συνεπακόλουθων αλυσιδωτών αντιδράσεων στην πραγματική οικονομία, ένα νέο κύμα λουκέτων σαρώνει την αγορά. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται κάθε εβδομάδα, εκατομμύρια εσόδων για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία εξανεμίζονται, και το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης σκορπά στον άνεμο» και προσθέτουν «Οι εξαγγελίες των Υπουργών και τα πολύπλοκα νομοθετικά κατασκευάσματα που απαιτούν ατελείωτες γραφειοκρατικές παρεμβάσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον «Πυρσό», στην «Ηλεκτρονική», στο «Athens Ledra Hotel», στον «Μαρινόπουλο», στην «Jet Oil», στη «Softex», και το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» (για να αναφερθούμε σε λίγες μόνο – τις πιο κραυγαλέες – από τις περίπου εκατό περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που κλείνουν ημερησίως το 2016), αλλά και οι προμηθευτές, καθώς και οι συνδεδεμένες εταιρίες, αγωνιούν για την τύχη τους και περιμένουν άμεσες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων, την επιστροφή τους στην εργασία τους και την ανακούφιση των οικογενειών τους». 

Για τους λόγους αυτούς – αναφέρουν οι βουλευτές – «θεωρούμε απαραίτητη και κατεπείγουσα την κοινή συνεδρίαση των τριών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, με την συμμετοχή στη συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη και σε βάθος ενημέρωση της Βουλής σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Είναι αναγκαία η παρουσίαση ενός σαφούς και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος ενεργειών των Υπουργών και των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να αναστραφεί το κλίμα στην αγορά, να αποκατασταθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να διασωθούν ακόμη περισσότερες που απειλούνται, και να δημιουργηθούν πραγματικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Σας παρακαλούμε λοιπόν, για την άμεση σύγκληση αυτής της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών και την πρόσκληση των αρμόδιων Υπουργών χωρίς καμία καθυστέρηση.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι κοινοποιούμε την επιστολή στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Ν.Δ., Κ.Κ.Ε., ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, και ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, προκειμένου να συνυπογράψουν το παρόν αίτημά μας».