Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

ΕΚΤ: Θετικό κλίμα για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών



Θετικά νέα αναμένονται να υπάρξουν για τη χώρα μας, την Πέμπτη, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. 

Δεν πρόκειται βεβαίως να υπάρξει κάτι σχετικό με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλωστε αυτό το θέμα εξαρτάται άμεσα από τη διευθέτηση του χρέους και ως εκ τούτου με τις γερμανικές εκλογές. Τα καλά νέα σχετίζονται με το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, τον περίφημο ELA. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, στους κεντρικούς τραπεζίτες του Ευρωσυστήματος στοιχεία που δείχνουν πως έχει σημειωθεί μεγάλη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, κυρίως στο σκέλος των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. 

Στη βάση αυτή εκτιμάται πως οι συνάδελφοι του θα συναινέσουν σε μια γενναία μείωση του ELA. Πόσο γενναία; Σήμερα ο ELA είναι στο ποσό των 38,9 δισ. ευρώ. Μην σας κάνει εντύπωση εάν αυτό μειωθεί χαμηλότερα των 35 δισ. ευρώ!

Τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες καταθέτες; Σημαίνει πως η ΕΚΤ με τη «βούλα» της αναγνωρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην ομαλότητα! Και τηρουμένης της «ανωμαλίας» που εν γένει επικρατεί στη χώρα αυτό δεν είναι και λίγο…