Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο άνθρωπος που «νίκησε» τον Ερντογάν, στην Αθήνα



Ο Ερντογάν δεν μπορεί να χωνέψει πως έχασε τους δύο μεγάλους δήμους της χώρας, Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη από πολιτικούς του αντίπαλου κεμαλικού Ρεπουμπλικού Λαϊκού Κόμματος, οποίοι μάλιστα προηγούνται σε δημοτικότητα.

Ένας από αυτούς είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που αψήφησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Ιούνιο του 2019  αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και κέρδισε πανηγυρικά τον εκλεκτό του Τούρκου προέδρου, μέσα στο ίδιο του το σπίτι την Κωνσταντινούπολη μετά από 25 χρόνια κυριαρχίας.

Ο Ερντογάν δεν μπορεί ακόμα να χωνέψει το γενονός ότι ο Ιμάμογλου πήρε το δήμο από το AKP. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 το AKP είχε κερδίσει παντού στη χώρα εκτός από τους μεγάλους δήμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης. Ο Ερντογάν ακύρωσε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και διεξήχθησαν ακόμα μια φορά. Και πάλι έχασε. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ακύρωση των δημοτικών εκλογών τότε έβλαψε τον Ερντογάν πολιτικά.

Σε κάθε ευκαιρία ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επιβληθεί και να αμφισβητήσει οποιαδήποτε απόφαση του Δημάρχου, και να επινοήσει ατοπήματα, όπως εξύβριση αξιωματούχων, ακόμα και για τον τρόπο που περπατάει όταν επισκέπτεται τάφους.«Έχουμε να κάνουμε με τέτοια ανικανότητα που δεν μπορούν (αυτοί οι Δήμαρχοι) να εκπληρώσουν ούτε τις βασικές δημοτικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου απαντά με καταγραφή των έργων που παραδίδει κάθε μήνα και καλεί τον πρόεδρο να κοιτά τα προβλήματα της χώρας του: «Υπάρχει ανεργία, φτώχεια, οι κοιτώνες των σχολών δεν επαρκούν, αυτή είναι είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην χώρα σήμερα. Εγώ δεν θα γίνω εργαλείο στις προσπάθειες κάποιων να αλλάξουν την ατζέντα τους».

Σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Εκρέμ Ιμάμογλου επισκέπτεται την Αθήνα και μίλησε για αυτό στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου.

Όπως είπε «Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την επίσκεψη. Και βλέπω την επίσκεψη στον κ. Μπακογιάννη πολύ χρήσιμη και πολύτιμη. Πιστεύω ότι θα ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και των δύο πόλεων. Είμαστε δύο δήμαρχοι δύο πολύ σημαντικών πόλεων που συναντιούνται».

-Οι Έλληνες πολίτες σας γνωρίζουν. Είσαστε πολύ γνωστός. Νοιώθετε ότι τους γνωρίζετε και εσείς;

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε πως: «Για να σας πω την αλήθεια το να σε γνωρίζουν είναι ωραίο πράγμα, αλλά είμαι περίεργος να μάθω πως με γνωρίζουν. Εγώ είμαι κάποιος που σκέφτεται ότι οι σχέσεις των δυο χωρών (μας) είναι ιδιαίτερα πολύτιμες.Την ίδια στιγμή και ως πολιτικός τις θεωρώ πολύτιμες, επειδή η διευθέτηση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας με τον καλύτερο τρόπο και η επίλυση των προβλημάτων κατά τη γνώμη μου θα μεταδώσει θετικά αισθήματα, ειρήνης και ηρεμίας στην γύρω περιοχή, για αυτό το λόγο αποδίδω σημασία σε αυτές τις σχέσεις».

Σημειώνεται ότι ο κ. Ιμάμογλου θα συναντηθεί και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.