Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Eκνευρισμός των Τούρκων για τη δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη



Υπάρχει ένας συνεχής εκνευρισμός των Τούρκων για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Αλεξανδρούπολη. Δεν είναι μόνον ότι στο λιμάνι της εκφορτώνονται συνεχώς από θηριώδη μεταγωγικά ελικόπτερα άρματα μάχης και άλλο πολεμικό υλικό που προωθείται στα Βαλκάνια, αλλά επειδή ετοιμάζεται η πρώτη νατοϊκή βάση στην περιοχή.

Το στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη είναι έτοιμο να υποδεχθεί σε λίγες εβδομάδες τους πρώτους νατοϊκούς στρατιωτικούς. Το στρατόπεδο αυτό βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα (σε ευθεία γραμμή) από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Δεν υπάρχει άλλη νατοϊκή βάση τόσο κοντά στην Τουρκία και αυτός είναι και ο λόγος που εκνευρίζει την Αγκυρα.

Και ο εκνευρισμός της αυτός εκδηλώνεται με το να προκαλεί στο Αιγαίο με παραβιάσεις, με παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας με υπερπτήσεις και (πολύ συχνά τελευταίως) με εικονικές αερομαχίες, όπως αυτή που προσφάτως σημειώθηκε πάνω από το Καστελλόριζο. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στην «αμερικανική βάση» (όπως την αποκαλεί) της Αλεξανδρούπολης, η οποία, όπως λέει, βρίσκεται κοντά στην Τουρκία και απευθύνει ερώτημα όχι μόνον για να το ακούσει η Αθήνα αλλά και η Ουάσιγκτον «τι χρειάζονται τέτοια βάση οι Αμερικανοί;».

«Ο στρατός των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη μας ενοχλεί». Αυτό είχε δηλώσει προ ημερών ο τούρκος απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχιτέκτονας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αφορμή για τις δηλώσεις του, η συγκέντρωση δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο μιας συμμαχικής άσκησης. Ενοχλείται ο εν λόγω ναύαρχος διότι, όπως υποστηρίζει, ο Τζο Μπάιντεν είναι «φιλικά διακείμενος προς την Ελλάδα».

«Σούδα του Βορρά» ονόμασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος την Αλεξανδρούπολη, ενώ ο αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της (πανίσχυρης) Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας Ρόμπερτ Μενέντεζ την επισκέφθηκε (μαζί με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη) επιθεωρώντας τις εγκαταστάσεις της.

Από την Αλεξανδρούπολη ο αμερικανός γερουσιαστής θέλησε να κάνει δηλώσεις με τις οποίες καταδίκασε τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και την πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί άλλη μια συστοιχία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.

Μόλις χθες, στη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Τζον Σαρμπάνη, έγινε λόγος για την Ελλάδα που έχει αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας, αλλά και (ειδικά για την Αλεξανδρούπολη) «σε κόμβο μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή».

Είναι τόσο μεγάλη η ανησυχία των Τούρκων για το τι συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη, που τις 20 Μαΐου έστειλαν ένα ζεύγος μαχητικών F-16, τα οποία αφού παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, πέταξαν σε απόσταση 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιώντας παράλληλα και μια υπερπτήση στη βραχονησίδα Ζουράφα.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν αυτή η πρόκληση, αφού αφενός οι Τούρκοι θέλησαν να δουν την ελληνική αντίδραση όταν τα αεροσκάφη τους πλησίασαν την Αλεξανδρούπολη και αφετέρου στην περιοχή όπου πέταξαν τα τουρκικά F-16 πρόκειται σε μερικούς μήνες να εγκατασταθεί (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης του LNG  που θα φθάνει έως τα Βαλκάνια.

Την ίδια στιγμή δεν περνά απαρατήρητο στην τουρκική στρατιωτική διπλωματία και το γεγονός ότι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καταφθάνουν συνεχώς πλοία με πολεμικό υλικό από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ (πλην βεβαίως της Τουρκίας).

Για παράδειγμα, η 21η Μαΐου 2022 θα καταγραφεί στη μνήμη των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης ως μια «D DAY». Ηταν ημέρα Σάββατο όταν το γιγαντιαίο «USS Arlington» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έδεσε στο λιμάνι και ξεκίνησε η «απόβαση» χιλίων και πλέον πεζοναυτών, αλλά και μαχητικών ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και άλλου σημαντικού στρατιωτικού υλικού. Τέλος Αυγούστου αναμένεται να έρθει στην Αλεξανδρούπολη πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έρθει ένα άλλο γιγαντιαίο αμερικανικό μεταγωγικό για να φορτώσει και να εκφορτώσει οπλισμό. Οι Βρετανοί έχουν εγκαταστήσει στο λιμάνι μόνιμο στρατιωτικό σύμβουλο, το ίδιο θα κάνουν και όλες  οι νατοϊκές χώρες.