Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εκλογές στην Τουρκία: Ερντογάν η Κιλιτσντάρογλου ποιος από τους δυο συμφέρει την Ελλάδα;



Με ενδιαφέρον παρακολουθεί και η Αθήνα τις εξελίξεις στην Τουρκία, γνωρίζοντας πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα η πολιτική των προκλήσεων θα συνεχίσει από την γείτονα χώρα.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί διακαώς να αλλάξει την ισχύουσα εικόνα. Από την άλλη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει παρουσιάσει το πρόγραμμα του, το οποίο βασίζεται στην διαγραφή των διατάξεων Ερντογάν και στην αλλαγή του πολιτεύματος.

Σε ότι έχει να κάνει με τα Ελληνοτουρκικά ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να είναι περισσότερο προκλητικός σε σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η στάση των δύο υποψηφίων κόντρα στην Ελλάδα

Από την μία πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει πως κλιμακώνει και αποκλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, ανάλογα την πολιτική συγκυρία. Για παράδειγμα λίγο καιρό πριν τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εντείνει τις προκλήσεις προς την Ελλάδα, θέλοντας να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες κάνοντας χρήση των εθνικών τους αντιλήψεων. Όμως, μετά τους σεισμούς και το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Ερντογάν έχει αλλάξει στάση και δεν προκαλεί πλέον την Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά, ο Κιλιτσντάρογλου έχει δώσει διαφορετικά δείγματα γραφής. Τον Ιούλιο του 2022, ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης, ζητούσε από τον Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εισβάλλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης νησιών. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ερντογαν, ότι είναι μόνο λόγια σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο. Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου, σε άλλο ένα παραλήρημά του, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα αποκαλώντας τον νταή και πως  δεν κάνει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή». 

Σε κάθε περίπτωση, είτε ο Ερντογάν επανεκλεγεί, είτε ο Κιλιτσντάρογλου, αυτό που συνάγεται ως συμπέρασμα είναι πως τα πράγματα για την Ελλάδα, σε ότι αφορά τις σχέσεις με την γείτονα χώρα, δεν αλλάζουν.