Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έκκληση για αντηλιακά, παιδικά καροτσάκια και εντομοαπωθητικά για τους πρόσφυγες



Έκκληση για τη συγκέντρωση αντηλιακών, εντομοαπωθητικών, προϊόντων για τσιμπήματα και παιδικών καροτσιών, προκειμένου να διατεθούν σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη και τα κέντρα φιλοξενίας, απευθύνει στους πολίτες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Τμήμα Θεσσαλονίκης.

Αυτά τα είδη θεωρούνται απολύτως απαραίτητα καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και ενόψει της έλευσης του καλοκαιριού, ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΕΣ ιδιαίτερα αυξανόμενες είναι και οι ανάγκες για εμφιαλωμένο νερό. Η συγκέντρωση της βοήθειας γίνεται στο κτίριο του ΕΕΣ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ν. Κουντουριώτου 10, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9:00 πμ έως τις 14:00. Πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα 2310 531533-6.

Σημειώνεται, ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα ο ΕΕΣ διένειμε 1.520 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό στην Ειδομένη και 2.764 στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών. Επίσης, διανεμήθηκαν συνολικά 17.235 ατομικά πακέτα με ανθρωπιστικό υλικό στην Ειδομένη, εκ των οποίων τα 2.880 ήταν πακέτα ξηράς τροφής, 206 θερμικές κουβέρτες και 692 σακίδια πλάτης. Η ιατρική μονάδα, που λειτουργεί με γιατρούς-νοσηλευτές του Ουγγρικού, Αυστριακού και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προσέφερε την τελευταία εβδομάδα ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες σε 169 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι εκδήλωσαν κυρίως λοιμώξεις του αναπνευστικού, πυρετό, πονόδοντους, πονοκεφάλους, δερματικές λοιμώξεις, προβλήματα από χρόνιες καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, διάφορα τραύματα καθώς και ψυχολογικά προβλήματα. Σε 56 περιστατικά, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι κοινωνικοί λειτουργοί παρείχαν ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ σε 75 περιπτώσεις προσέφεραν καθοδήγηση και συμβουλές για το θέμα του ασύλου και της μετεγκατάστασης.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών, όπου βρίσκονται 2.200 πρόσφυγες, διανεμήθηκαν από τον ΕΕΣ συνολικά 7.197 πακέτα ανθρωπιστικού υλικού, εκ των οποίων, εκτός από εμφιαλωμένο νερό, 120 θερμικές κουβέρτες και 2.240 πακέτα ειδών ατομικής υγιεινής. Στο μόνιμα εγκατεστημένο ιατρείο, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος ΕΕΣ Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε συνολικά την τελευταία εβδομάδα 249 περιστατικά, ενώ σε 45 άτομα παρασχέθηκε ψυχοκοινωνική στήριξη.