Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι δολοφόνοι της Καρολάιν αν συλληφθούν



Από το στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωσνταντίνος Τσιάρας, εξήγγειλε λίγες ώρες μετά το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα την άτυχη 20χρονη Καρολάιν, που δολοφονήθηκε μπροστά στον σύζυγό της και το 11 μηνών παιδάκι της, ότι αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων σε κάθειρξη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι θα αυξηθεί το όριο της εκτιτέας ποινής (εκτιτέα συνολική ποινή φυλάκισης) για την υφ΄ όρων απόλυση των κρατούμενων από τα 2/5 που είναι σήμερα ως και στα 4/5, ενώ θα επέλθει αυστηροποίηση του καθεστώς της υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων σε ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα οποίος ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 (νόμος 4619/2019) για να αποφυλακιστεί (υφ΄ όρων απόλυσης) κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πρέπει να έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ενώ στις περιπτώσεις της ισοβίου καθείρξεως πρέπει να έχει εκτίσει τα 20 χρόνια.

Όπως, επισήμανε ο κ. Τσιάρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της επιτροπής που εξετάζει τις αλλαγές που θα επέλθουν στον νέο Ποινικό Κώδικα θα αυστηροποίησει το καθεστώς υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων σε ποινές κάθειρξης ή ισοβίου κάθειρξης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι στην κατεύθυνση αύξησης της πραγματικής έκτισης της ποινής από τα 2/5 που είναι σήμερα στα 3/5 ή στα 4/5, κάτι που αγγίζει τα όρια της πλήρους έκτισης της επιβαλλόμενης ποινής.

Η αυστηροποίηση αυτή θα υλοποιηθεί, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για «την ενίσχυση της ασφάλεια των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος».

Πάντως, το σχέδιο για τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα αναμένεται να παραδοθεί από την αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα στο καλοκαίρι, πάντως πριν τον ερχόμενο Αύγουστο.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αναφέρθηκε στις κυοφορούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, θυμίζοντας ότι προβλέπονται ποινές ισοβίων για εγκλήματα σαν το προαναφερόμενο, ενώ επισήμανε ότι “προβληματιζόμαστε για κάθε κενό του Ποινικού Κώδικα, πρέπει να προβλέπεται η μέγιστη ποινική αντιμετώπιση για αποτρόπαια εγκλήματα”.

Παράλληλα, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος, σχολιάζοντας την εξαγγελία του κ. Τσιάρα, δήλωσε: «Θα πρέπει να υπάρξει διάκριση με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε πράξης και την προσωπικότητα του δράστη. Το σωφρονιστικό μας σύστημα δε πρέπει να αλλάξει με βάση την επικαιρότητα και να μετατραπεί σε τιμωρητικό σύστημα. Στόχος δεν είναι μόνο η προστασία του κοινού περί δικαίου αισθήματος αλλά και ο σωφρονισμός του δράστη».