Σε άρθρο του για την οικονομικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Economist στήνει στον τοίχο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θεωρεί βέβαιη την κατάρρευση της, υπό την ασυκτική πίεση από την "εξέγερση" των κοινωνικών ομάδαων για το ασφαλιστικό, αλλά και το ανοιχτό ζήτημα του ελέγζου των προσφυγικών ροών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς συνεχίζει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στον Γιώργο Σταθάκη και το πόθεν έσχες όπως και στους διορισμούς φίλων και συγγενών από στελέχη του κόμματος και βουλευτές. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι δημοφιλείς, οι φόροι αυξάνονται, η ανεργία παραμένει στο 25% και τα capital controls είναι ακόμη σε ισχύ, προσθέτει ο Economist.
«Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει αντίδραση για τον κ. Τσίπρα», συνεχίζει, κάνοντας αναφορά στις κινητοποιήσεις αγροτών- «πρώην σύμμαχοί του», σχολιάζει το δημοσίευμα- δικηγόρων, γιατρών, συνταξιούχων και μηχανικών, ενάντια στη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό.
«Πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν στη ΝΔ ξεκάθαρο προβάδισμα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, γνωστός για απολύσεις στο Δημόσιο όταν ήταν υπουργός. Είναι ευρέως δημοφιλής, αν και η απόφασή του να τοποθετήσει κάποιους εκκεντρικούς δεξιούς σε ρόλους-κλειδιά στο κόμμα απογοήτευσε τους κεντρώους», αναφέρει ακόμη ο Economist.
Μακροπρόθεσμα, η μοίρα της κυβέρνησης εξαρτάται από το αν θα καταφέρει να αναβιώσει την προβληματική οικονομία και να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Βραχυπρόθεσμα όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα, πρέπει να πείσει τους δανειστές της ότι έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι για να εξασφαλίσει το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.
«Τον Φεβρουάριο το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τις περικοπές συντάξεων. Προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις διαπίστωσαν ότι η επιβολή σκληρών αλλά απαραίτητων μέτρων είναι ένας καλός τρόπος για να πέσεις από την εξουσία. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι έτοιμος να τις ακολουθήσει», καταλήγει ο Economist.