Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Δώρο Χριστουγέννων, 534 ευρώ: 3 πληρωμές αύριο Παρασκευή 29 Ιανουαρίου



Επταήμερο πληρωμών για πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους ξεκινάει αύριο, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, από το υπουργείο Εργασίας και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Μέσα σε επτά ημέρες εξοφλούνται όλες οι εκκρεμότητες του 2020, αλλά και οι αναστολές συμβάσεων του 2021, δηλαδή το επίδομα των 534 ευρώ. Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν επτά πληρωμές με τις δυο μεγαλύτερες να είναι:

Αύριο εξοφλείται το υπολειπόμενο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων σε 645.054 εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Δεκέμβριο
Την ερχόμενη Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ σε όσους μισθωτούς δηλώθηκαν ή δηλώνονται σε αναστολή σύμβασης για τον Ιανουάριο.
3 πληρωμές αύριο Παρασκευή 29/1
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, αύριο Παρασκευή 29 Ιανουαρίου καταβάλλονται :

Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους του προγράμματος «Συν-Εργασία» για Οκτώβριο και Νοέμβριο, μετά και την διαδικασία των διασταυρώσεων καθώς και το δώρο Χριστουγέννων για όλους τους μήνες μέχρι και τον Νοέμβριο 2020.
Επί της ουσίας πρόκειται για τα υπολειπόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας σε δικαιούχους – εργαζόμενους, κυρίως υψηλόμισθούς, οι οποίοι δεν τα είχαν εισπράξει λόγω λαθών στις δηλώσεις. Τώρα καταβάλλονται τα δικαιούμενα ποσά μετά την εκκαθάριση, σύμφωνα με το νέο πλαφόν ονομαστικού μισθού των 6.500 ευρώ που τέθηκε για κάθε μήνα ένταξης στο μηχανισμό.
Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ) στους δικαιούχους με μονομερή δήλωση (καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί / ξενοδοχοϋπάλληλοι και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων) που είτε προέβησαν σε ορθές επαναλήψεις – διορθώσεις, είτε ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία διασταυρώσεων.
Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω των αναστολών των συμβάσεων εργασίας καθώς και το αναλογούν δώρο Χριστουγέννων μέχρι τον Δεκέμβριο σε δικαιούχους που είτε προέβησαν σε ορθές επαναλήψεις-διορθώσεις, είτε συμπεριλαμβάνονται στην τελική εκκαθαριστική λίστα πληρωμών μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Συνεπώς την Παρασκευή πληρώνεται το τελευταίο κομμάτι του Δώρου Χριστουγέννων, σε 645.054 εργαζόμενους οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. Όσοι ήταν σε αναστολή εργασίας ολόκληρο τον Δεκέμβριο θα λάβουν αύριο 73 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν αναλογία, σύμφωνα με τις ημέρες της αναστολής τους.

Για παράδειγμα:

εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή από 1η έως 12 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια η αναστολή τους ανακλήθηκε, ώστε να δουλέψουν για τις ανάγκες του click away στα εμπορικά καταστήματα θα λάβουν 28 ευρώ.
εργαζόμενοι σε βιβλιοπωλεία ή κομμωτήρια που ήταν σε αναστολή από 1η έως 13 Δεκεμβρίου και εργάστηκαν από 14 έως 31 Δεκεμβρίου, δικαιούνται να λάβουν 30 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους, το τμήμα του Δώρου που αναλογούσε στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου. Εκκρεμούσε λοιπόν η καταβολή του τμήματος του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο αναστολής του μηνός Δεκεμβρίου, η οποία καταβάλλεται αύριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Τα υπολειπόμενα 534€ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου

Αύριο, Παρασκευή πληρώνονται επίσης οι ειδικές αποζημιώσεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, με βάση τα 534 και τα 800 ευρώ σε εργαζόμενους των οποίων οι εργοδότες υπέβαλλαν τελευταία στιγμή και εντός Ιανουαρίου τις αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων των αντίστοιχων μηνών. Υπενθυμίζεται πως το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» άνοιξε τον Ιανουάριο για μερικές μέρες ώστε να υποβληθούν διορθώσεις ή και αρχικές δηλώσεις από εργοδότες για τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο.

4 πληρωμές την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου
Την ερχόμενη Πέμπτη καταβάλλονται:

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021.

Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους συνεχίζονται έως και την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Όλοι όσοι δηλωθούν έως και την Κυριακή σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού την ερχόμενη Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Βάση υπολογισμού είναι τα 534 ευρώ για όσους παρέμειναν σε αναστολή 30 ημέρες εντός Ιανουαρίου. Διαφορετικά θα δοθεί αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Για παράδειγμα:

οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο που επέστρεψαν από 18 Ιανουαρίου στη δουλειά τους θα λάβουν 303 ευρώ. Η δήλωση αναστολής από τον εργοδότη στην «Εργάνη» είναι απαραίτητη. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν δήλωση μόνο αν τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή.

Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για τον Δεκέμβριο 2020.

Δηλαδή όσοι εργαζόμενοι είχαν μείωση ωραρίου και μισθού εντασσόμενοι στο «Συν – Εργασία» τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη την αποζημίωση που δικαιούνται από το κράτος, δηλαδή το 60% του μισθού που έχασαν λόγω μείωσης ωραρίου.

Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «Συν-Εργασία».
Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού – με βάση τα 534 ευρώ – για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021
Νέες ημερομηνίες για το «Συν – Εργασία»
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» για τον Ιανουάριο 2021 υποβάλλουν από σήμερα 27 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και την δήλωση Α’ Φάσης της αίτησης/δήλωσης ένταξης στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Η διαδικασία διορθώσεων με ορθή επανάληψη θα επιτρέπεται μόνο έως 8 Φεβρουαρίου. Όσες επιχειρήσεις επιλέξουν την ένταξή τους στον Μηχανισμό από 1/1/2021 μπορούν να το δηλώσουν αναδρομικά, υπό την προϋπόθεση ότι έχει γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις της Β Φάσης για τον Δεκέμβριο υποβάλλονται έως 31 Ιανουαρίου.