Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δημοσκόπηση: Εκπλήξεις και ανατροπές - Ποιοι προηγούνται, τι πιστεύει ο κόσμος για τον νικητή των εκλογών



Προβάδισμα 7,1 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει νέα δημοσκόπηση της KAΠΑ Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 23,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,4%, η Χρυσή Αυγή 6,8%. Ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,6%, το ΚΚΕ με 5,9%, οι ΑΝΕΛ με 2,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,4%, το Ποτάμι με 1,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,8%, η Λαϊκή Ενότητα 1,3% και Ανταρσύα 1%. Άλλο κόμμα απάντησε το 3,9%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου βρίσκεται στο 26,1%. 

Με την αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου (απλή κατανομή, όχι εκτίμηση αποτελέσματος) τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 31,8%, ΣΥΡΙΖΑ 22,2%, Χ. Αυγή 9,2%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,9%, ΚΚΕ 8,0%, ΑΝΕΛ 3,4%, Ένωση Κεντρώων 3,2%, Ποτάμι 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, Λαϊκή Ενότητα 1,8%, Ανταρσύα 1,4%

Δημοσκόπηση: Εκπλήξεις και ανατροπές - Ποιοι προηγούνται, τι πιστεύει ο κόσμος για τον νικητή των εκλογών

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες προεξοφλούν την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα της δημοσκόπησης της “Κάπα Research”  για το “Βήμα της Κυριακής”.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα περί της παράστασης νίκης, το 48% πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 22%.

Υπάρχει ωστόσο και ένα σχετικά αυξημένο ποσοστό 18,5%, που απαντάει ότι δεν γνωρίζει, αποτέλεσμα που δεν συνηθίζεται, ειδικά όταν οι διαφορές των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι τόσο μεγάλες, όπως συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προστασία

Προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κοινωνικές αποχρώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, καταγράφουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της Κάπα Research για το “Βήμα της Κυριακής”.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός θεωρείται καταλληλότερος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, προστατεύοντας τα πιο ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, με ποσοστό 38,5% έναντι 25%.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διευθέτηση του δημοσίου χρέους (32%-29%) και στη διευθέτηση των “κόκκινων δανείων” (30%-29,5%).

Μεταρρυθμίσεις

Ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται καταλλήλοτερος από τον Πρωθυπουργό, σε μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές, για να προστατεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις (48%-20,5%), να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος (42%-25%), να εξασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα (35,5%-27,5%) και να προστατεύσει τη μεσαία τάξη (35%-27%