Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δημοσκόπηση ALCO: «Πρωτιά» στη ΝΔ και στις ανησυχίες για την ανεργία



Νέα δημοσκόπηση καταγράφει σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις ανησυχίες των πολιτών για την απασχόληση και την οικονομία. Ειδικότερα στη δημοσκόπηση της ALCO για το Open TV στην πρόθεσης ψήφου προηγείται με 37% η ΝΔ και έπεται με 21,5% ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό 48% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει  το 23 %, ενώ ένα 26% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι πολίτες είναι διχασμένοι όσον αφορά στο πώς βλέπουν το μέλλον μετά την κρίση που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊου, με ένα 47% να δηλώνει απαισιόδοξο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους 6 μήνες ενώ το 45% δηλώνει αισιόδοξο.

 

Το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία, ενώ το 37% πιστεύει ότι συγκριτικά με το 2019 η κατάσταση είναι χειρότερη για την οικογένειά του.

Οι πολίτες φαίνονται σχετικά ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία και με άριστα το 10, βαθμολογούν τους χειρισμούς της με 6. Το ζήτημα της έλευσης των τουριστών στη χώρα μας φαίνεται να προβληματίζει τους πολίτες, αφού το 89% πιστέυει ότι θα πρέπει οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοιό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπροστά στην απειλή για μεγάλη οικονομική κρίση  πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο καταργούν τα περιοριστικά μέτρα πιο γρήγορα απ’ ότι πρέπει, βάζοντας την οικονομία πάνω από την υγεία. Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, το 70% των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει κι άλλο περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση.

Στους αποτελεσματικότερους υπουργούς της κυβέρνησης οι πολίτες αναφέρουν πρώτο τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ενώ τελευταίος στη λίστα είναι ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος.