Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δημιουργείται επιτροπή ελάφρυνσης χρέους – Οι θέσεις της κυβέρνησης, τι απαντούν οι δανειστές



Παρότι δεν έχει καν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση που ως γνωστόν είναι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η κυβέρνηση κάνει ήδη τα πρώτα προπαρασκευαστικά βήματα. 

Ειδικότερα, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κατόπιν εισήγησης του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η επιτροπή, η οποία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς το ΚΥΣΟΙΠ, θα αναλάβει την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για το δημόσιο χρέος, αξιολογώντας τυχόν προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του σήμερα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, προσδιόρισε τον  Μάρτιο του 2016 ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το χρέος, ανοίγοντας, όπως είπε, έναν διάδρομο επενδύσεων μεγάλου ορίζοντα για την Ελλάδα.

Οι δανειστές από την πλευρά τους και δια του εκπροσώπου της Κομισιόν στο κουαρτέτο, επεσήμαναν πως έχει ληφθεί η απόφαση για να αρχίσουν οι συζητήσεις, ωστόσο αυτό που μένει ανοιχτό είναι η χρονική περίοδος έναρξής τους. Αυτή όπως είπε, θα εξαρτηθεί από την πορεία υλοποίησης των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, ανάμεσά στα οποία είναι και το ασφαλιστικό. 

Κατά τα άλλα, το ΚΥΣΟΙΠ κάλεσε την Τράπεζα της Ελλάδας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να συνδράμουν σύνταξη και την υποβολή έκθεσης για τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και για την αξιολόγηση της γενικότερης πορείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα.

Τέλος, το ΚΥΣΟΙΠ οριστικοποίησε το πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων σχετικά με την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς κατά τις προσεχείς ημέρες. Το Ταμείο, το οποίο θα συσταθεί στις αρχές του 2016, θα εδρεύει στην Ελλάδα, την διαχείρισή του θα έχουν οι ελληνικές αρχές και θα λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιρειών, έχοντας ως μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.