Σάββατο 28 Μαΐου 2022 -

Δηλώσεις Κοτζιά για Τσαβούσογλου και ΚυπριακόΤο ανώτατο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και κάθε τομέα κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτός αρμόζει στις μακραίωνες και ιδιαίτερα συναισθηματικές σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών, αποφάσισαν να δρομολογήσουν με συγκεκριμένα βήματα, κατά τη συνάντηση τους σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αρμενίας, Νίκος Κοτζιάς και Έντουαρντ Ναλμπαντιάν.

Ένδειξη των προθέσεων το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί μετά την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους πριν προχωρήσουν στις διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εξελήφθη από την αρμενική πλευρά ως μία εξαιρετική ευκαιρία για την ενεργητική αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών με εποικοδομητικό και στοχευμένο τρόπο, όπως τόνισε ο κ. Ναλμπαντιάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κοτζιά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι εκτός από τα διμερή θέματα, έμφαση δόθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά ζητήματα, αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της Αρμενίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς αφού αναφέρθηκε στην επέτειο 25 ετών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και ανεπισήμως των διπλωματικών σχέσεων χιλιάδων χρόνων, είπε ότι πρέπει να εξομαλυνθούν οι υφιστάμενες ασυμμετρίες ως προς την υλοποίηση των συνεργασιών, τονίζοντας ότι οι ελληνο-αρμενικές σχέσεις χρήζουν βελτίωσης και εμβάθυνσης.

Έτσι, συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο για τη δημιουργία των θεσμών που χρειαζόμαστε για τη συνεργασία μας και να κάνουμε έναν απολογισμό όλων των συνθηκών και συμφωνιών μας προκειμένου να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να εγκαινιάσουμε ή να επανεκκινήσουμε.

«Συμφωνήσαμε» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς «να βρούμε τον τρόπο για τη δημιουργία των θεσμών που χρειαζόμαστε για τη συνεργασία μας και να κάνουμε έναν απολογισμό όλων των συνθηκών και συμφωνιών μας προκειμένου να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να εγκαινιάσουμε ή να επανεκκινήσουμε», επισημαίνοντας ότι πρέπει να διευρυνθεί η συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου, καθώς υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου επιχειρηματικό φόρουμ στο Ερεβάν, όπου ελληνικές εταιρείες θα αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας και επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία κ.λπ. Πρόσθεσε δε, ότι όσον αφορά στις διπλωματικές σχέσεις, αυτές «δεν είναι αποκλειστικά οικονομικές, είναι και σε άλλα πολύ σημαντικά πεδία, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα.

Σχετικά με το θέμα της εμβάθυνσης της σχέσης ΕΕ- Αρμενίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, να συνεργαστούν στενά για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα, και ιδιαίτερα στο να καταβληθούν προσπάθειες σε ό,τι αφορά το καθεστώς των θεωρήσεων, ούτως ώστε να εγκαινιαστεί, εκ μέρους της ΕΕ, ένας εποικοδομητικός διάλογος γύρω από το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τους πολίτες της Αρμενίας.

Θέλουμε να βοηθήσουμε στο θέμα της κατάργησης της βίζας στη ζώνη Σένγκεν για τους Αρμένιους πολίτες, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί η Αρμενία είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και είναι ιστορική αλήθεια ότι ανήκει στην καρδιά της Ευρώπης.

Επίσης, έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στα θέματα της ελληνικής και αρμενικής Διασποράς, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, μία συνεργασία που μπορεί να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική καθώς είναι πολύ ισχυρές ομογένειες σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των Συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ερωτηθείς από Αρμένιο δημοσιογράφο, τόνισε ότι «το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία, η οποία κατέχει 40% του νησιού επί 43 χρόνια». Ο υπουργός Εξωτρικών αναφέρθηκε, στη συνέχεια, σε όσα διαδραματίστηκαν στη Διάσκεψη της Γενεύης και τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί ότι ο στρατός της δεν μπορεί να βρίσκεται σε ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, να αποδεχτεί ότι δεν έχει προσωρινά δικαιώματα ως τρίτο μέρος και να αποδεχτεί ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία».

«Ο κ. Τσαβούσογλου» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «από τη στιγμή που έφυγε από τη Γενεύη θέτει ζητήματα που δεν έχουν σχέση με το Κυπριακό. Όπως, για παράδειγμα, την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», ζήτημα το οποίο, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, αφορά αποκλειστικά την ΕΕ. Και υπογράμμισε: «Ποια είναι η εντύπωση μου; Βάζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση με όλα τα μέσα, γιατί δεν θέλουν να συζητήσουν την ουσία του κυπριακού προβλήματος. Διότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα κατοχής».

Αναφερόμενος, τέλος, στη στάση της Τουρκίας, γενικότερα, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι πολύ νευρική αυτή τη στιγμή» και «με πολλές αντιφάσεις, θρησκευτικές, οικονομικές, εθνικές, πολιτιστικές, και μετά το πραξικόπημα, όπου εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, έγινε ακόμα περισσότερο νευρική».

Από την πλευρά του, ο κ. Ναλμπαντιάν ερωτηθείς σχετικά με τις αρμενο-τουρκικές σχέσεις, είπε ότι η χώρα του είναι πάντα ανοιχτή για την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη γειτονική χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα και η Τουρκία να έχει την ίδια προσέγγιση.