Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δίκη Κ. Πάσσαρη: «Καταδικάστε με μόνο για αυτά που έκανα»



Με απόντα τον Κώστα Πάσσαρη άρχισε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη του διαβόητου κακοποιού για απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστείες.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορός του, αφού εξέφρασε την επιθυμία του εντολέα του να έρθει να δικαστεί στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ο Πάσσαρης συνομολογεί όσα έχει διαπράξει και ζητεί συγγνώμη, ενώ υπάρχουν και πράξεις που αρνείται.

 
 «Αυτό που λέει είναι "καταδικάστε με για αυτά που έκανα. Είναι ηθικό να καταδικαστώ. Όχι όμως για αυτά που δεν έκανα"» ανέφερε ο συνήγορός του, Ανδρέας Ταγαράκης, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει να αναβληθεί η υπόθεση, καθώς δεν έχει παραληφθεί επισήμως από το υπουργείο Δικαιοσύνης η απάντηση των ρουμανικών αρχών που συναινούν στο αίτημα του Πάσσαρη να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και προχώρησε στην εξέταση των μαρτύρων αστυνομικών, οι οποίοι στις 17 Φεβρουαρίου 2000 είχαν τραυματιστεί σοβαρά κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τον Κώστα Πάσσαρη και δύο συνεργούς του στην πλατεία Βάθης.

«Θέλαμε να κάνουμε έλεγχο σε μία bmw που κινείτο ύποπτα. Καλέσαμε ενισχύσεις. Όταν πλησιάσαμε το αυτοκίνητο, ο οδηγός (Πάσσαρης) μου είπε "μη φωνάζεις, δεν είμαι εγκληματίας" κι αμέσως άνοιξε την πόρτα κι έριχνε με το όπλο εναντίον μας. Ανταλλάξαμε πυροβολισμούς. Οι σφαίρες με βρήκαν στον ώμο. Από το χτύπημα, έχω κάνει έξι χειρουργεία και το χέρι μου είναι σε παράλυση» είπε ο μάρτυρας αστυνομικός, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πάσσαρης έριχνε στα τυφλά για να μην τον ακολουθήσει κανείς.

Το περιστατικό στην πλατεία Βάθης περιέγραψε και δεύτερος αστυνομικός, ο οποίος πυροβολήθηκε στο πόδι, ψηλά δίπλα στα γεννητικά όργανα. «Κάναμε σήμα να σταματήσουν για έλεγχο. Ο Πάσσαρης μας έλεγε "σας παρακαλούμε, είμαστε καλά παιδιά, δεν έχουμε κάνει τίποτα". Την ώρα που έλεγε αυτά, ακούω τον συνάδελφό μου να φωνάζει "όπλο!". Είχε δει τον συνοδηγό του Πάσσαρη να βγάζει όπλο. Σε 30΄΄ έπεσαν 130 σφαίρες» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Σε δήλωσή του, ο συνήγορος του Κώστα Πάσσαρη, Ανδρεας Ταγαράκης, ανέφερε ότι «το Εφετείο που ερευνά την υπόθεση Πάσσαρη ξεκινά χωρίς να είναι ο ίδιος παρών, μολονότι το επιθυμούσε. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των ελληνικών και των ρουμανικών αρχών. Αυτό που ο ίδιος επιθυμεί είναι να του αποδοθούν ευθύνες μόνο για αυτά που έχει κάνει. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή είπε ότι ήθελε να είναι παρών για να παραδεχθεί αυτά που έκανε, να κοιτάξει τους ανθρώπους που έβλαψε στα μάτια, να τους ζητήσει συγγνώμη και να αναλάβει τις συνέπειες των πράξεών του».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος οικογενειών θυμάτων, Ανδρέας Αναγνωστάκης, δήλωσε πως «είναι προσποίηση πως θέλουν να έρθουν να δικαστούν. Ζητούν αναβολές για να πάει πίσω η υπόθεση, να τελειώσει η ποινή στις ρουμανικές αρχές, να φύγει από εκεί και να έρθει εδώ με την ομπρέλα της παραγραφής που θα υπάρχει και θα κυκλοφορεί ελεύθερος».

Παρούσα στο δικαστήριο ήταν και η αδελφή του Διονύση Αλεβιζόπουλου, του αστυνομικού που πυροβόλησε ο Κώστας Πάσσαρης κατά την κινηματογραφική απόδρασή του από το Νοσοκομείο «Γεννηματάς». «Θέλω να παραμείνει η πρωτόδικη απόφαση, να τελειώνουμε πια. Δεν μπορούμε άλλο. Έχουμε βγει από τα όριά μας, κοντεύουμε να τρελαθούμε» είπε.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 11 Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr