Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δένδιας: Η ελληνική Διασπορά αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ελλάδας και της Νότιας Αφρικής



«Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει κάνει άλματα προόδου, γίνεται ελκυστική ως τόπος σπουδών, εργασίας, διαμονής, επενδύσεων. Έτσι, ενώ χαιρόμαστε ειλικρινά που οι ομογενείς μας προκόβουν στη Νότιο Αφρική, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι κοντά, παραμένει για όλους μια πατρίδα πρόθυμη και μια πατρίδα που νοιάζεται για τον ελληνισμό πέρα από τα σύνορα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του προς την ελληνική Ομογένεια που εκφώνησε στο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό «Νέα Πανελλήνια Φωνή», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Εκφώνηση ραδιοφωνικού μηνύματος Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς την ελληνική ομογένεια στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό “Νέα Πανελλήνια Φωνή”

«Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη ευκαιρία και με μεγάλη χαρά και συγκίνηση απευθύνομαι σήμερα από τη συχνότητα του ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού Νέα Πανελλήνια Φωνή στις Ελληνίδες και στους Έλληνες της Νότιας Αφρικής.

Απευθύνομαι, λοιπόν, στην ελληνική διασπορά, η οποία αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ελλάδας και της Νότιας Αφρικής. Νωρίτερα σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τον παλμό, την ενέργεια του ελληνισμού του Γιοχάνεσμπουργκ. Ελληνισμός που τιμά την πατρίδα, τηρεί τις παραδόσεις, διαδίδει τις βασικές αξίες του πολιτισμού μας. Και, βέβαια, συγκινήθηκα διαβάζοντας το Γνώθι σαυτόν στο Θυρεό του SAHETI. Είδα με συγκίνηση παιδιά στο σχολείο να φορούν με υπερηφάνεια παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, να χορεύουν χορούς της πατρίδας μου της Κέρκυρας. Ξεναγήθηκα στις εγκαταστάσεις του ελληνικού αθλητικού ομίλου και του ραδιοφωνικού σταθμού, δύο ακόμη ιστορικών θεσμών της ελληνικής παρουσίας.

Η διατήρηση της στενής επαφής με την πατρίδα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ειδικά σε αυτή την περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από έναν γείτονα επιθετικό, το ξέρουμε όλοι, που μας απειλεί τακτικά, ακόμα και όσον αφορά δικαιώματά μας που είναι αναφαίρετα, που αυξάνει τις διεκδικήσεις του, που οξύνει τη ρητορική του. Σε όλα αυτά η πατρίδα μας απαντά με ηρεμία, με αυτοπεποίθηση, με ειλικρινή διάθεση για διάλογο. Αλλά, όμως, θωρακίζοντας συγχρόνως την άμυνά της και ενισχύοντας τις συμμαχίες της. Ενεργοποιούμε, λοιπόν, όλες μας τις δυνάμεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, στον κοινό αγώνα της πατρίδας μας. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, και κάνουν γνωστές τις θέσεις μας και υπερασπίζονται τα δίκαια μας.

Όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει κάνει άλματα προόδου, γίνεται ελκυστική ως τόπος σπουδών, εργασίας, διαμονής, επενδύσεων. Έτσι, ενώ χαιρόμαστε ειλικρινά που οι ομογενείς μας προκόβουν στη Νότιο Αφρική, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι κοντά, παραμένει για όλους μια πατρίδα πρόθυμη και μια πατρίδα που νοιάζεται για τον ελληνισμό πέρα από τα σύνορα. Σας ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς για αυτή τη μεγάλη ευκαιρία».