Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Crash test για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ η αυριανή ψηφοφορία



Μαστίγιο και καρότο χρησιμοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές βουλευτών της συμπολίτευσης ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο από τη μία στέλνει παρασκηνιακά τελεσίγραφο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως χωρίς την ψήφο τους η κυβέρνηση κινδυνεύει να ‘πέσει’ στην ψηφοφορία, από την άλλη αποσύρει τις διατάξεις - ‘αγκάθια’, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις βουλευτών.

Ακόμα και αν καταφέρει όμως με αυτές τις μεθόδους να βελτιώσει το αποτέλεσμα της προηγούμενης ψηφοφορίας στη Βουλή, τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν πάρει το δρόμο τους.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν κάνουν πίσω από το ‘όχι’ που θα επαναλάβουν στην αυριανή ψηφοφορία, πράγμα που φάνηκε ακόμα και κατά τη διάρκεια των τελετών παράδοσης παραλαβής στα υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας.

«Διαφωνώ με τη συμφωνία. Δεν απογοητεύομαι. Θα αγωνιστώ για να γίνει το νέο μνημόνιο μία μικρή παρένθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση», είπε αποχωρώντας από το υπουργείο ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι είναι παρών στην μάχη που δίνει το κόμμα του.

«Υποστηρίζω πλήρως την ενότητα», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω όμως της ‘διαφορετικότητας των απόψεων’, όπως συνέχισε, ζητώντας αυτή, όπως υπήρχε στο παρελθόν να εξακολουθήσει να υπάρχει και στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι θα αγωνιστεί ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή και «να μην αναλάβει η κυβέρνηση δεσμεύσεις που θα ακυρώνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, συμπληρώνοντας ότι δεν αναιρείται η στήριξή του στην κυβέρνηση, αλλά «για την εφαρμογή των προγραμματικών της δεσμεύσεων».

«Δεν είναι δυνατόν να δώσω θετική ψήφο σε μέτρα που θεωρώ ότι είναι καταστροφή για την χώρα», είπε από την πλευρά του, ο Στάθης Λεουτσάκος, βουλευτής αλλά και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιμνημονιακό κόμμα, γιγαντώθηκε στη βάση των αγώνων του λαού για την κατάργησή τους και δεν μπορεί να ψηφίσει μνημόνια», υποστήριξε, παρομοιάζοντας τους δανειστές της χώρας με οικονομικούς δολοφόνους.

Οι δηλώσεις των στελεχών είναι ενδεικτικές των προθέσεών τους απέναντι στην αυριανή ψηφοφορία, που αν πάντως δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και οι διαρροές πολλαπλασιαστούν, δεν αποκλείεται να φέρει πιο κοντά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ τα σενάρια εκλογών κάθε άλλο παρά έχουν κοπάσει, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να τα θεωρεί… λογικά όταν τόσοι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψήφισαν τη συμφωνία. Τους προειδοποιεί μάλιστα με άρθρο του στην χθεσινή ‘Εφημερίδα των Συντακτών’ ότι η διάσπαση δεν θα είναι επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, πλην όμως «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία».

Αντίθετος στο ενδεχόμενο εκλογών, πάντως, εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας - εν είδει πιέσεως ίσως και εκείνος - ότι «αν ‘πέσει’ η κυβέρνηση Τσίπρα, ’πέφτει’ η χώρα»…

Η ένταση, όπως ήταν φυσικό, έχει περάσει και στο εσωτερικό του κόμματος, με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να αποφαίνεται στην επικείμενη συνεδρίασή της για τον χρόνο σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που έχουν ζητήσει ήδη με κείμενό τους 109 στελέχη που τάσσονται κατά του μνημονίου.

Την ίδια ώρα, έχει ζητηθεί ως και η σύγκληση του έκτακτου διαρκούς συνεδρίου, που εφόσον αποφασιστεί, μπορεί να γίνει άμεσα με την ίδια σύνθεση με το προηγούμενο συνέδριο.

Αυτά είναι τα μέτρα του δεύτερου νομοσχεδίου

Τα ξημερώματα της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή  το νομοσχέδιο - τόμος που περιλαμβάνει το δεύτερο κύμα των εφαρμοστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την συνοδευτική επιστολή που υπογράφει ο γ.γ της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Ιουλίου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

- τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχαν συνταχθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη και είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.

- την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ αλλά και προβλέπει την εξυγίανση τυχόν προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (το λεγόμενο bail in).

Στην εισηγητική έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στις αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς των πλειστηριασμών καθώς αναφέρεται ότι: «Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του νέου κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια, μεταξύ των οποίων και τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές προς τις Τράπεζες. Εν τω μεταξύ μέχρι να έρθουν οι διατάξεις αυτές προς ψήφιση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες οι οποίοι θα υπάγονται στις διατάξεις αυτές».

Η αιτιολογική έκθεση

Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κατ" άρθρον - μέρος Α΄

Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κατ" άρθρον - μέρος Β΄

Το σχέδιο νόμου για την κοινοτική οδηγία για τις τράπεζες

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου

Επί της εμπορικής αξίας οι πλειστηριασμοί

Η βασική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο όσον αφορά τους πλειστηριασμούς προβλέπει ότι πλέον θα γίνονται όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων - όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα - αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης. Σήμερα, ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τον ν. 1249/1982».

Τι προβλέπει η κοινοτική οδηγία για τις καταθέσεις

Η κοινοτική οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive, γνωστή ως BRRD, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και προβλέπει τη στήριξη και εξυγίανση των τραπεζών μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης (resolution).

Με την ψήφιση της εν λόγω οδηγίας ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του bail in και του bail out. Στην πρώτη περίπτωση προβλέπεται η στήριξη της τράπεζας μέσω της συμμετοχής των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών, ενώ απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι.

Βάσει της κοινοτικής οδηγίας, όλες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι πλήρως εγγυημένες και προστατευμένες και δεν μπορούν να υποστούν κούρεμα (haircut). Επί της ουσίας, εάν υπάρξει κίνδυνος θα αφορά καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σε ενδεχόμενη στήριξη τράπεζας, το βάρος σηκώνουν πρώτα οι μέτοχοι, στη συνέχεια οι ομολογιούχοι και, αν χρειαστεί, και οι καταθέτες που θα έχουν στο λογαριασμό τους ποσό πάνω από 100.000 ευρώ.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης

Όπως γράφει η Ημερησία, αφού πρώτα υπολογιστούν οι ανάγκες κάθε τράπεζας, πραγματοποιηθούν stress test και υπολογιστούν τα κεφάλαια, η ανακεφαλαιοποίηση έχει τα παρακάτω στάδια:

– Αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές αρχικά θα πρέπει να απευθυνθούν στους μετόχους των τραπεζών. Βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι το ελληνικό Δημόσιο. Εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα χρήματα που θα δοθούν από το νέο πακέτο μέσω του ESM. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιο θα είναι αυτό το ποσό και πρέπει να γίνουν τα stress tests ώστε να φανεί αν θα χρειαστούν από 10 έως 25 δις. ευρώ. Αν τα κεφάλαια αυτά επαρκούν τότε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης σταματά με τα χρήματα του ESM.

– Αν δεν επαρκούν, τότε σειρά παίρνουν οι ομολογιούχοι.

– Αν λοιπόν δεν συμπληρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια από μετόχους και ομολογιούχους τότε το τρίτο στάδιο προβλέπει συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος. Η οδηγία BRRD προβλέπει πως οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100. 000 ευρώ θα μπορούν να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης, υπό την έννοια ότι δεν θα κουρευτούν πριν υποστούν τη ζημία, άλλοι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές. Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000. Οι λογαριασμοί που έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανήκουν σε ποσοστό 95% σε εταιρείες και όχι φυσικά πρόσωπα και αν υποστούν «κούρεμα» θα πρόκειται για ισχυρό πλήγμα όσον αφορά το επιχειρείν στην Ελλάδα.

– Με βάση επίσης την Κοινοτική Οδηγία προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.